Bank of Japan blijft als enige grote centrale bank bij soepel geldbeleid: yen maakt bokkensprongen

Terwijl alle andere grote centrale banken hun rentes opkrikken, bleef de Bank of Japan gisteren bij haar lagerentebeleid. De vraag op de beursvloer: hoelang kan de Japanse centrale bank dat volhouden?

Waarom is dit belangrijk?

Japan is wereldwijd de op twee na grootste economie, maar kent al enkele jaren een zwakke binnenlandse vraag en vrij trage groei. De Bank of Japan (BOJ) probeert die slecht presterende economie aan te wakkeren door vast te houden aan een zeer lage rente, maar dat leidt tot turbulentie voor de yen.

In het nieuws: De Bank of Japan (BOJ) bleef gisteren, tegen de verwachtingen in, bij haar goedkoop geldbeleid. Veel centrale banken van andere economieën trokken de rente eerder al fors op om de inflatie te beperken.

  • Halverwege december verraste de BOJ nochtans door de maximale toegelaten afwijking op de langetermijnrente op te trekken tot 50 basispunten, wat een lichte verstrakking van het monetaire beleid was. Maar verder dan dat gaat de centrale bank niet.
  • De bank raakte ook opnie
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer