Donkere wolken pakken zich samen boven Japan: de schijnwerpers staan op de centrale bank, die naar verwachting geen millimeter zal wijken

Stijgende inflatie, een dalende yen en volatiele rendementen: die indicatoren tonen aan dat het op economisch vlak allesbehalve goed gaat met Japan.

Waarom is dit belangrijk?

Japan is de op twee na grootste economie ter wereld. Het land wordt gekenmerkt door een zwakke binnenlandse vraag en een vrij trage groei. De centrale bank heeft daarom altijd de rente zeer laag gehouden, om zo de economische groei te stimuleren. Vandaag is het een van de weinige monetaire instellingen in de wereld die een soepel geldbeleid voert.

Het nieuws: deze week zijn er heel wat slechte cijfers over de Japanse economie verschenen.

  • Inflatie: Na een inflatie van 2,8 procent in augustus (op jaarbasis) steeg de geldontwaarding verder tot 3 procent. Dat is het hoogste niveau in acht jaar. De kerninflatie - zonder energie en voedsel - steeg met 1,8 procent op jaarbasis, na een stijging met 1,6 procent in augustus. Dat is dan weer de snelste stijging in zeven jaar.

  • De Japanse yen: de nationale munt, de yen, heeft al een zee
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer