Japan maakt zich zorgen over zwakke yen

Een woordvoerder van de Japanse regering heeft de markten maandag (opnieuw) gewaarschuwd dat Tokio zich zorgen maakt over scherpe dalingen van de yen en bereid is “passend te reageren” indien nodig.

Het gaat niet goed met de Japanse yen. Sinds begin dit jaar is de waarde van die munt ten opzichte van de dollar met bijna 15 procent gedaald tot 134,8 yen. Jim O’Neill, een voormalige econoom bij Goldman Sachs, waarschuwde vorige week nog dat een te sterke dollar Azië in een financiële crisis kan storten, zoals in de jaren negentig.

“Klaar om te reageren”

“Het is belangrijk dat de wisselkoersen stabiel blijven en de fundamentele factoren weerspiegelen. Maar de yen is de laatste tijd sterk gedaald en daar maken we ons zorgen over”, zei kabinetschef Hirokazu Matsuno tijdens een persconferentie.

“We zijn klaar om indien nodig gepast te reageren, terwijl we nauw communiceren met de valuta-autoriteiten van elk land”, voegde hij er nog aan toe.

Niet de eerste waarschuwing

De yen trok vrijdag kortstondig de hoogte in toen de Japanse regering en centrale bank zeiden bezorgd te zijn over de recente scherpe dalingen van de munt, een zeldzame gezamenlijke verklaring die werd gezien als de sterkste waarschuwing tot dusver dat Tokio zou kunnen ingrijpen om de munt te ondersteunen.

De valuta verloor echter aan kracht doordat de dollar sterker werd na de publicatie van het Amerikaanse inflatiecijfer. Dat cijfer was hoger dan verwacht, waardoor de vrees toeneemt dat de Federal Reserve de rente agressief zal verhogen

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20