Oprichter Cardano: “De wereldeconomie zal instorten omdat zij zichzelf niet in stand kan houden”

Nu een paniekstorm over de crypto- en aandelenmarkt raast, is Charles Hoskinson, de oprichter van de cryptomunt Cardano (ADA), zeer scherp voor de institutionele instellingen en de overheden. “Het is tijd dat ze eerlijk zijn en verantwoordelijkheid nemen voor de situatie waar we ons nu in bevinden”, zegt hij in een video.

Niemand blijft gespaard van wat er zich momenteel afspeelt op de financiële markten. Zowel de crypto- als de aandelenmarkt staat onder druk sinds rentevergadering van de Federal Reserve vorige week. De bestuursleden hebben toen beslist om de rente met 50 basispunten te verhogen. Het is meer dan waarschijnlijk dat de komende maanden de rente eveneens met 50 basispunten wordt opgetrokken. Voorts gaat de Amerikaanse toezichthouder vanaf juli zijn balans afbouwen, wat de langetermijnrente een boost zal geven.

Geld bijdrukken

De centrale bank neemt dergelijke maatregelen om de torenhoge inflatie te temperen. In de Verenigde Staten kwam het inflatiecijfer in april uit op 8,3 procent. Volgens overheden en andere institutionele instellingen is de geldontwaarding voornamelijk het gevolg van de opgelopen energieprijzen, de oorlog in Oekraïne en de problemen met de toeleveringsketens.

Hoskinson gaat niet volledig akkoord met de bovenstaande verklaringen. Volgens hem gebruiken ze dergelijke argumenten omdat ze hun verantwoordelijkheid niet willen nemen. “Ze gebruiken de actuele gebeurtenissen om de inflatie of recessie te verantwoorden. Dat terwijl ze zelf verantwoordelijk zijn voor wat er nu aan de gang is. Door jaarlijks biljoenen dollars bij te drukken hebben ze de huidige situatie zelf in de hand gewerkt”, zegt hij in een video.

Volgens hem kunnen cryptomunten soelaas brengen. “We hebben veel tijd geïnvesteerd in de verdere ontwikkeling van onze cryptomunt, terwijl institutionele instellingen blindelings op winst blijven jagen”, aldus Hoskinson. “Het is nu (…) tijd om te kiezen. De institutionele instellingen hebben hun lot al bezegeld. Ze spelen een stoelendans met een wereldeconomie die zal instorten. Het kan zichzelf niet in stand houden als iets als een oorlog de wereld kan breken.”

Bitcoins en blockchains als redmiddel

Hij voegt eraan toe dat onze welvaart en het klimaat erop achteruitgaan terwijl we op technologisch en educatief vlak enorme vooruitgang boeken. “Nog nooit in de geschiedenis hebben we zoveel gekregen van de mensen die ons zijn voorgegaan. Toch zijn onze systemen onvoldoende ontwikkeld om daarvan de vruchten te plukken”, gaat hij verder.

De oprichter van Cardano houdt daarbij een pleidooi voor het gedecentraliseerde netwerk: “Crypto’s en blockchains bieden een alternatief voor de dystopische toekomst die ons wordt aangeboden waar we niets bezitten. Het gaat erom dat we onze vrijheid terugkrijgen, dat is waar we naar op zoek zijn.”

(lb)

Meer