Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 07 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

6 zaken die je nog niet wist over liefde

Logo Business AM
Lifestyle

25/04/2019 | Dominique Dewitte | 5 min leestijd

Liefde is … iets wat ons allemaal overkomt en waar we geen verklaring voor hebben. Maar zelfs de meest hartstochtelijke relaties gaan na een tijdje roesten. Dat is echter heel normaal, want liefde en lust zijn niet noodzakelijk hetzelfde. Hier zijn 6 zaken over liefde die u vast nog niet wist.

1. Mannen worden gemakkelijker verliefd wanneer ze de seksuele interesse van een vrouw overschatten

Een man kust een liggende vrouw uit liefde op de wang.

Mannen hechten veel belang aan de fysieke aantrekkelijkheid van een potentiële partner. Vrouwen worden dan weer gemakkelijker verliefd wanneer ze een sterke drang naar seks hebben.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

2. Trouwen uit liefde is beter voor de economie dan trouwen voor het geld

Een bruidegom en een bruid komen van de trappen naar beneden, terwijl confetti wordt geworpen.

(Pexels)

Een huwelijk voor het geld lijkt op het eerste gezicht een betere investering, maar liefdeshuwelijken produceren een groter aantal opgeleide en getalenteerde vrouwen die aan de arbeidsmarkt deelnemen en de productiviteit van een land verhogen.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

3. Veel en goede seks bij het begin van een huwelijk heeft ook op langere termijn een gunstig effect

Vier voeten komen tevoorschijn van onder gele lakens.

(Pixabay)

Een hoog niveau van tevredenheid over het seksleven in het begin van een huwelijk leidt na verloop van tijd tot een vermindering van de instabiliteit binnen dat huwelijk. Toch heeft seks weinig te maken met de diepgewortelde gevoelens van liefde, respect en opoffering die een lange relatie typeren.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

4. Passionele liefde wordt na verloop van tijd minder hartstochtelijk

Een man kust de hand van een vrouw passioneel als teken van liefde op een zwartwit-beeld.

(Pixabay)

Passionele liefde is een staat van intens verlangen en aantrekking, die koppels vooral in het begin van hun relatie ondervinden. Na een tijdje vermindert dit als een gevolg van wat psychologen ‘hedonistische aanpassing’ noemen: de menselijke neiging om gewend te raken aan veranderingen in het leven, vooral als die positief zijn.

We trouwen met een geweldige partner, we kopen een nieuw huis, we zijn succesvol in onze professionele activiteiten, … We voelen ons intens gelukkig tot we aan deze situatie gewend raken. Dat heeft vooral invloed op onze seksuele passie en zo worden onverschillig tegenover de persoon die ons ooit in vuur en vlam zette. Of zoals de Amerikaanse auteur Raymond Chandler schreef: “De eerste kus is magisch, de tweede intiem, de derde routine.”

Toch heeft dit fenomeen ook praktische voordelen. We zouden immers niet zo productief zijn als we de hele dag passioneel verliefd zouden rondlopen. Volgens evolutionaire biologen is onze aangepaste seksuele appetijt ook ontwikkeld om incest te voorkomen. Van zodra onze partner even vertrouwd is als een familielid, dan verdwijnt de seksuele aantrekkingskracht vanzelf.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

5. Je toekomstige romantische geluk wordt voorspeld door je lach

Een bruid en een bruidegom lachen naar elkaar.

(Pixabay)

Je glimlach zou wel eens kunnen voorspellen of je geluk in de liefde zult hebben. Zo hebben onderzoekers naar foto’s van duizenden meisjes in de jaarboeken van Amerikaanse scholen gekeken. Ze maakten een onderscheid tussen de PanAm-glimlach (vals) en de Duchenne-glimlach (echt). Jaren later kregen ze informatie over de levens van de meisjes op de foto’s.

Wat bleek? Meisjes die op de foto’s een Duchenne-glimlach hadden getoond, bleken significant gelukkiger, gezonder en gelukkiger getrouwd te zijn dan de meisjes die voor de foto een valse glimlach hadden geproduceerd.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

6. Je huidige relatie verbeteren is gemakkelijk

Een koppel houdt elkaars handen vast, een symbool van liefde.

(Pixabay)

Verloopt je relatie niet meer zo vlot? Dan is het misschien niet eens zo moeilijk om daar iets aan te doen. Onderzoekers lieten 48 vrouwen een dagboek bijhouden. Vrouwen die hun beste ervaring van de dag met hun partner deelden, en hem op zijn beurt vroegen om de beste ervaring van zijn dag te vertellen, bleken een hoger niveau van geluk te genieten. Vrouwen die dit niet deden, waren veel minder gelukkig.

Een les voor alle koppels is dat liefde en lust niet één en hetzelfde zijn. De wittebroodsweken kunnen verlengd worden door voor verandering te zorgen en elkaar zoveel mogelijk te blijven verrassen. Onderzoek toont ook aan dat de gelukkigste jaren pas komen, nadat de kinderen het huis uit zijn.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks