10 zaken die u wil weten over een (goed) huwelijk

Steeds minder volwassenen trouwen en steeds meer kinderen worden buiten het huwelijk geboren. Uit onderzoek blijkt dat de angst voor een huwelijk is ingegeven door de mogelijke sociale, legale, emotionele en economische gevolgen van een mislukken ervan. Heel wat mensen vrezen dat ze er niet in zullen slagen een huwelijk tot een goed einde te brengen. Maar wat houdt een goed huwelijk nu juist in en wat zijn de valkuilen?

1. Vrouwen vragen vaker de scheiding aan dan mannen

Pixabay

In 70% van de gevallen neemt de vrouw het initiatief om te scheiden. Daarom is de persoonlijkheid van de vrouw belangrijker om te voorspellen of een huwelijk zal standhouden dan de persoonlijkheid van de man, concludeert John Holmes, een psycholoog verbonden aan de University of Waterloo in het Canadese Ontario, die onderzoek deed naar scheidingen.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

2. 5 positieve zaken zeggen voor elke negatieve uitlating

couple dog sitting man woman5 positieve zaken voor elke negatieve uitlating is het beste gemiddelde. 9 op 1 leidt tot een scheiding; 1 op 3 leidt zelfs tot gevaarlijke toestanden. Maar positiviteit heeft ook zijn grenzen, aldus de onderzoekers. Want wie meer dan 13 positieve woorden uitspreekt voor elk negatief, verliest al zijn geloofwaardigheid.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

3. Koppels die ontevreden zijn over hun relatie kunnen beter bij elkaar blijven dan scheiden

SLEEP NAP DREAMS COUPLE GRASS

FLICKR/ Gavin Lynn

De Amerikaanse sociologe Linda Waite onderzocht duizenden koppels en volgde daarna 645 koppels op die hun huwelijk omschreven als ongelukkig. Na vijf jaar maakte ze de balans op. Twee derde van de ongelukkige koppels die bij elkaar waren gebleven, bleken vijf jaar later toch weer blij met elkaar.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

4. Er zijn vijf soorten mannen die de perfecte echtgenoot vormen

conversation couple street sun flickr Dana Voss

flickr Dana Voss

1. De provider. Voor hem is niets belangrijker dan familie. Hij wil graag veel tijd spenderen met vrouw en kinderen, maar als dat nodig is, zal hij flink doorwerken en daardoor juist minder thuis zijn. De woorden “nee”, “kan niet” en “onmogelijk” zijn hem vreemd.

2. De rots in de branding. Hij is sterk en helpt zijn eega om door te zetten. Pijn en frustratie krijgen geen vat op de rots. Hij is loyaal en toegewijd.

3. De kritische denker. Hij kan elk probleem oplossen. Hij kan het geduld bewaren, bewaart de focus en is mentaal sterk. Voor hem staat teamwork voorop.

4. De gelover. Ook als de wereld om hem heen verloedert en in elkaar lijkt te storten, behoudt hij zijn optimisme. Hoop, moraal, vriendelijkheid en goede intenties zijn voor hem pilaren van het bestaan. Het is een vechter, hij heeft de toolbox om scheurtjes in de relatie te repareren.

5. De vrije geest. Op hem krijgen stress en zorgen geen vat. Hij vindt dat het leven bestaat om er van te genieten. Hij houdt zijn leven avontuurlijk en wil nieuwe ervaringen opdoen. Ook het huwelijk zal daardoor fris blijven.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

5. Geldhonger en materialisme brengen je huwelijk in gevaar

Pixabay

Getrouwde koppels voor wie geld naar eigen zeggen weinig belangrijk is, hebben 10 procent tot 15 procent meer kans om een stabiel huwelijk te kennen en een betere relatie te hebben dan paren waar één van de partners of beiden materialistisch zijn ingesteld, is de conclusie van een onderzoek aan de Brigham Young University.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

6. Geld is vaak een bron van conflict

Pixabay

Koppels met een materialistische inslag hebben volgens de Amerikaanse onderzoekers meestal wel meer financiële mogelijkheden, maar geld is in die relaties ook vaker een bron van conflict.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

7. Mensen die weinig met elkaar gemeen hebben trekken elkaar zelden aan

Pixabay

De kans dat u aangetrokken wordt, een gelukkig huwelijk hebt of vriendschap sluit met iemand die op u lijkt is veel groter dan wanneer dat niet het geval is. Wanneer zulke huwelijken en vriendschappen stranden groeit de gelijkenis tussen beide niet verder. Wanneer mensen wordt gevraagd wat ze in een partner zoeken, antwoorden ze iemand die hen aanvult, terwijl ze in werkelijkheid iemand uitkiezen die veel gelijkenissen vertoont.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

8. Wat je niet tegen je geliefde zegt is even belangrijk als wat je wel zegt

couple happy mobile good news

flickr derriel street photography

Net als het belangrijk is om de juiste dingen te zeggen tegen je geliefde is het cruciaal om niet de foute dingen te zeggen. Negatieve en pijnlijke uitlatingen hebben het potentieel om blijvende schade aan te richten tussen twee partners.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

9. Zagen is een van de belangrijkste oorzaken van scheiding

 

Flickr Eflon

Vooral wanneer koppels over het zaniken op zich, eerder dan over de reden ervoor, beginnen te redetwisten. In een studie gaf Howard Markman, professor psychologie aan de universiteit van Denver, aan dat koppels die in het vijfde jaar van hun huwelijk over relationele moeilijkheden begonnen te klagen gemiddeld 20% meer negatieve communicatie rapporteerden (een andere term voor ‘zeuren’) en een daling van 12% in de positieve communicatie. “Zagen is de vijand van liefde wanneer hij niet wordt gestopt,‘ aldus Markman.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

10. ‘Niets heeft meer voorspellende waarde over de toekomstkansen van een huwelijk dan de manier waarop koppels over hun verleden praten’

Unsplash

Dat zegt relatiedeskundige John Gottman in het boek Mistakes Were Made (But Not by Me): Why We Justify Foolish Beliefs, Bad Decisions, and Hurtful Acts. Met een accuratesse van 100% slaagden de onderzoekers er in te voorspellen welke zeven koppels zouden scheiden. (Van de 40 resterende koppels hadden de onderzoekers voorspeld dat 37 nog samen zouden zijn, nog altijd een opmerkelijk accurate voorspelling.)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20