Flauwe glimlach uit verleden voorspelt scheiding in het heden

Wie breed lachend staat afgebeeld op een oude klasfoto maakt meer kans op een goed huwelijk dan wie er eerder beteuterd bijstaat. Tot die conclusie komen Matthew Hertenstein en zijn collega’s van de DePauw University in Greencastle, Indiana. Zij stelden aan ex-leerlingen van de universiteit vragen omtrent hun seksleven en of ze al dan niet ooit gescheiden waren. Daarna zochten ze naar foto’s van de respondenten in de jaarboeken van de universiteit. Hoe minder een persoon lacht op zo’n klasfoto, hoe groter de kans dat hij ergens in zijn leven van zijn levenspartner zal scheiden, concludeerden ze.

Het onderzoek geeft aan hoe ogenschijnlijk onbenullige informatie belangrijke aspecten van iemands persoonlijkheid kan voorspellen. Eerder al toonden wetenschappers aan dat met een minimale hoeveelheid informatie – een videoclip, een foto of een minder dan 30 seconden durende interactie- accurate voorspellingen kunnen worden gemaakt over de seksuele geaardheid, de sociaal-economische status, de leiderskwaliteiten en de persoonlijkheid van de bestudeerde mensen.

Het onderzoek was een verlengstuk van een studie waaruit bleek dat de meisjes die het breedst glimlachten op hun schoolfoto’s de meeste kans maakten om voor hun 27ste getrouwd te zijn. Hertenstein wilde nu weten hoe het zat met het aantal scheidingen. Hij vroeg foto’s op bij verschillende groepen leerlingen en vergeleek die met foto’s van mensen uit het dorp die niets met de school te maken hadden. Elke foto kreeg naarmate de breedte van de glimlach een cijfer opgeplakt. Uiteindelijk bleek dat wie nooit gescheiden was een ‘lachcijfer’ tussen de 5.9 en 5.2 scoorde op een schaal van 1 tot 10. De gescheiden respondenten hadden cijfers tussen de 5.3 en 4.4 toegekend gekregen. Hoewel het verschil niet groot is, is het statistisch gezien significant. Daarenboven is het ook opmerkelijk dat wanneer de laagste scores worden vergeleken met de hoogste scores blijkt dat de deelnemers die het minst lachend op de foto staan driemaal meer kans maken om gescheiden te zijn dan de breedste lachers.

Wie breed lachend op een foto staat gaat dus meestal een gelukkig leven tegemoet.

Meer