Man wil voor de liefde grotere risico’s nemen

Mannen nemen het grootste risico om de romantische aandacht van het andere geslacht te trekken. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Journal of Risk Research. De onderzoekers stelden vast dat de aanwezigheid van romantische elementen de man aanzet om een groter risicogedrag te nemen. Bij vrouwen hebben romantische aspecten daarentegen geen enkele impact op de bereidheid tot risicogedrag. Het fenomeen zou kunnen worden gelinkt aan de evolutie, waarbij risico’s noodzakelijk waren om de overlevingskansen te verhogen.

“De fictie-literatuur staat vol van mannen die bijzonder ver blijken te willen gaan om de affectie van hun geliefde te winnen,” merken de onderzoekers op. “Romeo, Robin Hood, Tristan en Tarzan zijn daar typische voorbeelden van. Het risicogedrag om indruk te maken op vrouwen heeft echter sterke wortels in het echte leven, waar het fenomeen sinds de opkomst van de mensheid tot het heden kan worden vastgesteld. Risico’s waren bij de vroegere mens noodzakelijk om een onderdak, voeding en seksuele partners te vinden.”

“Individuen die op veilig speelden en risico’s vermeden, hadden weinig kans op te overleven,” merken de onderzoeks nog op. “Dat risicogedrag is door de man overgeërfd van zijn voorouders. De grote gevaren waarmee de vroegere generaties werden getroffen, zijn echter grotendeels verdwenen. De man is dan ook op zoek gegaan naar andere gelegenheden om zijn bereidheid tot het nemen van risico’s te tonen. Uit het onderzoek bleek onder meer dat een romantisch element mannen aanzet om grotere risico’s te nemen op het gebied van onder meer onveilige seks, gokken en rijgedrag.” (MH)

Meer