‘Ongecontroleerde verspreiding’: dit land telt 500 dokters voor 9 miljoen inwoners

Papoea-Nieuw-Guinea kende tot voor maart iets meer dan duizend gevallen van Covid-19. Dat cijfer is de laatste weken fors beginnen stijgen. Er wordt gevreesd dat het geringe aantal ziekenhuizen van het Oceanische land weldra zullen bezwijken onder de druk van het virus.

In Papoea-Nieuw-Guinea (PNG), dat het oostelijke deel van het eiland Nieuw-Guinea bevat en verschillende eilanden errond, worden meer dan 800 talen van de Papoea-familie gesproken. Er wonen zo’n 8,78 miljoen mensen op een oppervlakte van ongeveer 462.000 vierkante kilometer. Het land kent een jaarlijks bbp van net geen 25 miljard dollar.

Meer alarmerend is het lage aantal artsen in het land. PNG telt ongeveer 500 dokters. Dat betekent dat er rond de 0,05 dokters zijn per 1000 inwoners. Een heel zorgwekkend cijfer tijdens een pandemie.

Voorlopig had PNG daar nog geen last van. Het land wist de verspreiding van het coronavirus grotendeels te vermijden en registreerde tegen eind februari ongeveer 1.275 gevallen. De laatste weken zijn de besmettingen echter volledig uit de hand gelopen.

‘Ongecontroleerde verspreiding in de gemeenschap’

PNG moest deze week tenminste 4.660 besmettingen en Covid-gerelateerde doden optekenen. Parlementslid Richard Mendani liet in maart ook het leven na een Covid-19-infectie. Vrijdag waren er zeker 560 nieuwe gevallen in het land. Dat is het hoogste aantal besmettingen dat PNG ooit in een dag heeft geregistreerd.

Volgens premier James Marape is er in het land nu sprake van ‘ongecontroleerde verspreiding binnen de gemeenschap’. 

Het zorgsysteem van het land staat op dit moment niet ver van de afgrond, waarschuwen verschillende ngo’s in de regio. Met 500 dokters moeten de meeste ziekenhuizen in het land nieuwe patiënten met een ernstige Covid-19 besmetting momenteel al de deur wijzen. Het land heeft ook geen enkele manier om de stijgende besmettingen te blijven volgen door een gebrek aan testkits.

Oproep aan buurlanden

Internationale waarnemers waarschuwen dat de crisis in het land nog zal blijven verergeren in de komende weken. Het land telt vooral mensen van het christelijke geloof en velen van hen zullen vanuit de stad naar hun ouderlijk huis terugreizen in de komende dagen om het Paasfeest te vieren. 

Dat betekent dat de Covid-clusters wellicht zullen uitbreiden naar het hele land.

Ngo’s in het land roepen buurlanden Australië en Nieuw-Zeeland op om PNG te hulp te schieten. ‘De gezondheidscrisis in PNG heeft nu het niveau bereikt waar we vorig jaar al voor vreesden, indien het aantal gevallen zou stijgen,’ zei Amnesty International-onderzoeker Kate Scheutze in een interview met CNN eerder deze maand. 

‘Een onderontwikkeld zorgsysteem en ongeschikte leefomstandigheden zorgen voor perfecte omstandigheden voor het virus in dit land met dichtbevolkte steden,’ besluit Scheutze.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20