Wereldwijde nucleaire renaissance drijft bullish sentiment op uraniummarkt

Recente positieve geluiden over het (kern)energiebeleid van verschillende landen stuwen de koers van uraniumaandelen naar nieuwe hoogten.

Het aandeel van de Canadese uraniumproducent Cameco steeg maandag met maar liefst 10 procent, terwijl de Global X Uranium ETF, een tracker die de koers van verschillende grote mijnbouwbedrijven in de industrie volgt, met 7 procent klom. In de afgelopen week is het aandeel Cameco met 28 procent gerezen, terwijl de Global X met bijna 20 procent is omhooggegaan.

Er is een grote reden voor de prijsbeweging van de uraniumaandelen: de nieuwsberichten over de verschillende landen die hun energiebeleid heroverwegen in het voordeel van kernenergie. Die berichten zullen beleggers in uranium alvast geen windeieren gelegd hebben.

In een kerncentrale wordt namelijk gebruik gemaakt van hoogverrijkt uranium als ‘brandstof’. Zo worden in de reactor uranium-atomen gesplitst die warmte produceren. Hiermee wordt dan weer de stoom gemaakt die de turbine aandrijft die elektriciteit genereert. Als het uraniumafval goed wordt opgeslagen, geldt kernenergie als betrekkelijk schone vorm van energieproductie. Maar een veilige opslag heeft wel een flink prijskaartje.

Japan

Uitgerekend Japan heeft recent te kennen gegeven dat het openstaat voor de bouw van nieuwe kerncentrales, meer dan tien jaar nadat een verwoestende tsunami en een aardbeving de kerncentrale van Fukushima hebben beschadigd.

Die kernramp had nochtans een wereldwijde beweging op gang gebracht, weg van energieproductie door kernreactoren. Hierbij heeft vooral Duitsland zich uitgesproken voor een snelle uitdoving van tout-nucléaire. Nu echter de elektriciteitsprijzen in minder dan een jaar tijd vertienvoudigd zijn, zijn de gevolgen van zo’n semi-kernuitstap bijna niet te overzien.

Intussen gaat ook België, samen met de VS, Frankrijk en een hele rist andere westerse naties, de levensduur van een paar van zijn kernreactoren verlengen, in weerwil van de eerder besliste, en controversiële paars-groene kernuitstap uit 2013.

Over de opslag van het kernafval (en de kosten daarvan) is daarbij nog het laatste woord niet gesproken. Zo eist Engie, de Franse uitbater van zeven Belgische kerncentrales, dat de Belgische overheid in de uitbating én de berging van het afval stapt als ze de twee jongste kernreactoren langer wil openhouden.

Musk

Overigens halen ook veel topmensen uit het bedrijfsleven opgelucht adem bij de beleidsommekeer. Zo is Tesla-CEO Elon Musk, die nooit verlegen zit om een politieke mening, een groot pleitbezorger van een potentiële nucleaire renaissance.

“Ik zeg niet dat we een heleboel kerncentrales moeten gaan bouwen, maar ik denk niet dat we de veilig werkende centrales moeten sluiten”, zei Musk vorig jaar tijdens de techbijeenkomst Code Conference in het Amerikaanse Los Angeles.

De flamboyante centimiljardair wees daarbij op de ambitie van Duitsland, de economische locomotief van de eurozone, om zijn kerncentrales stil te leggen. Daardoor lag het lot van de Duitse economie volgens hem weer te erg in de handen van extreem vervuilende kolencentrales.

En in een recente reactie op een tweet over een Wall Street Journal-artikel waarin gesproken wordt over de weer op gang gebrachte kernenergiesector, heeft Musk het over “verstandige acties”.

Meer