Joe Biden kondigt einde aan van Amerikaanse gevechtsmissie in Irak

De Amerikaanse president Joe Biden en de Iraakse premier Mustafa al-Kadhimi hebben samen bekendgemaakt dat er tegen eind dit jaar een streep wordt gezet onder de Amerikaanse gevechtsmissie in Irak, meer dan achttien jaar nadat de eerste troepen naar het land werden gestuurd.

“We zullen aan het einde van het jaar geen gevechtsmissie meer hebben” in Irak, zei Biden, nadat hij nadat hij al-Kazimi in het Witte Huis had ontvangen. Wel zullen de Amerikanen beschikbaar blijven om het Iraakse leger te trainen, te adviseren en “om met ISIS om te gaan”.

Op dit moment zijn er nog 2.500 Amerikaanse troepen in Irak die de overblijfselen van Islamitische Staat bestrijden. Jen Psaki, de woordvoerster van Biden, wilde echter niet kwijt hoeveel militairen er aan het eind van 2021 in Irak aanwezig zullen blijven. “De aantallen zullen worden bepaald door wat nodig is voor de missie in de loop van de tijd”, zei ze. 

In tegenstelling tot het besluit van Biden om alle Amerikaanse troepen uit Afghanistan terug te trekken, komt het einde van de gevechtsmissie in Irak op aandringen van Bagdad. Premier al-Kadhimi staat immers onder toenemende druk van pro-Iraanse partijen en paramilitaire groeperingen die gekant zijn tegen de militaire rol van de Verenigde Staten in Irak.

Islamitische staat

In 2014 schoot de toenmalige president Barack Obama het Iraakse leger te hulp om de Islamitische Staat te helpen bestrijden. Biden reisde toen als vicepresident meermaals naar Irak om in gesprek te gaan met de verschillende politieke groeperingen. Drie jaar later riep de Iraakse regering de overwinning uit op ISIS. 

De sterk afgezwakte islamitische terreurbeweging is wel nog actief in het land. Vorige week eiste de groep nog de verantwoordelijkheid op voor een bomaanslag waarbij minstens 30 mensen omkwamen en tientallen gewond raakten op een drukke markt in de voorstad van Bagdad.

(lb)

Meer