Zwangere journaliste mag niet terugkeren naar thuisland Nieuw-Zeeland en wendt zich tot taliban

De zwangere Nieuw-Zeelandse journaliste Charlotte Bellis die in Afghanistan gestrand is, mag niet terugkeren naar haar land wegens quarantaineregels. Uit wanhoop heeft ze zich gericht tot de taliban. Dat schijft de journaliste in een column in The New Zealand Herald.

Reizigers die naar Nieuw-Zeeland willen gaan, moeten bij aankomst in verplichte quarantaine, ongeacht vaccinatiestatus. Managed isolation and quarantine, of MIQ, heet dat systeem. Vooraleer mensen een reis kunnen boeken naar het land, moeten ze een bewijs van toegang tot MIQ hebben. Na verschillende aanvragen, krijgt Bellis dat bewijs niet.

In haar column zei Bellis dat het “bijzonder ironisch” was dat ze ooit de taliban had ondervraagd over hun behandeling van vrouwen en dat ze nu dezelfde vragen stelde aan haar eigen regering. De journaliste werkte vorig jaar voor Al Jazeera, waar ze verslag uitbracht van de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan.

“Wanneer de taliban jou – een zwangere, ongehuwde vrouw – een veilig toevluchtsoord biedt, weet je dat je situatie niet deugt”, schreef Bellis.

“Eerlijk en consequent”

Haar aanvraag voor een verblijf in het MIQ werd afgewezen omdat ze buiten de toegestane veertien dagen na de aanvraag reisde, vertelden immigratie- en gezondheidsambtenaren aan The New Zealand Herald. De zaak zou nadere uitleg behoeven en Bellis zou “uitgenodigd” zijn om binnen de veertien dagen opnieuw een aanvraag in te dienen.

“We hadden 59 documenten ingediend bij de dienst Immigratie Nieuw-Zeeland en MIQ, van echo’s die de uitgerekende datum aantoonden tot een brief van de verloskundige waarin werd gesproken over de gevolgen van stress voor een zwangere vrouw en haar baby. Noem maar op, bankafschriften, bewijs van mijn ontslag en dat ik Qatar moest verlaten, ik had het allemaal”, vertelde Bellis.

Hoofd van MIQ Chris Bunny reageerde dat het proces “eerlijk en consequent” is, en hoewel de aanvraag in eerste instantie werd afgewezen, zijn team in contact is met Bellis om hulp te bieden bij een nieuwe aanvraag.

België

Volgens Bellis is haar enige huidige optie om in Afghanistan te verblijven. In haar column zegt ze dat ze met haar taliban-contacten had gesproken. Ze zei dat ze haar vertelden: “Vertel de mensen dat je getrouwd bent en als het escaleert, bel ons. Maak je geen zorgen.”

Aanvankelijk was ze naar België gereisd met haar partner en fotograaf Jim Huylebroek. “Nieuw-Zeelanders mogen slechts drie van elke zes maanden in de Schengenzone doorbrengen en tegen de tijd dat het januari was, had ik de helft daarvan al opgebruikt. We wilden wat tijd achter de hand houden voor noodgevallen, dus besloten we ons opnieuw te vestigen. Het probleem was dat Afghanistan de enige andere plaats was waar we een visum hadden om te wonen.”

Volgens het Nieuw-Zeelandse medium Stuff heeft Bellis ondertussen een asielaanbod gekregen, maar het is niet duidelijk in welk land.

De baby wordt verwacht in mei.

(jvdh)

Meer