Amerikaanse geheime dienst doodt al-Qaedaleider met drone-aanval

Triomfantelijk nieuws vanuit de Verenigde Staten maandagavond. De CIA, de buitenlandse inlichtingendienst, is er zaterdag namelijk in geslaagd Ayman al-Zawahiri om het leven te brengen met een aanval met een drone. Hij werd in 2011 leider van de terreurgroep al-Qaeda na de dood van Osama Bin Laden.

“Zaterdag voerden de Verenigde Staten, op mijn vraag, een raketaanval uit in Kaboel, Afghanistan, waarbij de emir van al-Qaeda werd gedood, Ayman al-Zawahiri. Hij was de rechterhand van Osama Bin Laden, de nummer twee van de terreurgroep ten tijde van de aanslagen van 9/11. Hij was betrokken bij de planning van de aanslag en daarmee medeverantwoordelijk voor de aanval en moord van 2.977 mensen op Amerikaanse bodem.”

De Amerikaanse president Joe Biden deelde de dood van al-Zawahiri met het Amerikaanse volk en de wereld tijdens een toespraak vanop het Blue Room Balcony van het Witte Huis. De Central Intelligence Agency (CIA), de buitenlandse geheime dienst, slaagde erin de terrorist terug te vinden in een huis in het centrum van de Afghaanse hoofdstad Kaboel, toen de 71-jarige man zijn familie bezocht. Met behulp van twee Hellfire-raketten, afgevuurd van een drone (waarschijnlijk een MQ-1 Predator) werd al-Zawahiri gedood. Zijn dochter en kleinkinderen waren ongedeerd.

Nauwkeurige voorbereiding

De weken voordien hield Amerikaans president Biden verschillende meetings met zijn kabinet en de CIA-top om de aanval voor te bereiden, die extra moeilijk was aangezien er geen Amerikanen meer aanwezig zijn in Kaboel, na de overname door de Taliban. Die was niet opgezet met de aanval op hun grondgebied, zonder daarbij op voorhand geconsulteerd of op de hoogte te zijn gebracht. “Het Islamitisch Emiraat van Afghanistan veroordeelt de aanval en noemt het een duidelijke schendig van de internationale principes en het Doha-akkoord (de vredesdeal tussen de VS en de Taliban, red.)”, deelt Taliban-woordvoeder Zabiullah Mujahid mee op Twitter.

Zoals Biden al zei tijdens zijn toespraak: al-Zawahiri was niet de minste. Hij groeide op in een welgesteld Egyptisch gezin en startte daar in de jaren 70 een eigen chirurgiepraktijk. In zijn tienerjaren vormde hij samen met vier vrienden een eigen terreurcel, met als doel het regime van Gamal Abdel Nasser omver te werpen en van Egypte een Islamitische Staat te maken. Toen eind jaren 80 Osama Bin Laden een hoop onafhankelijke terreurgroeperingen verenigde tot al-Qaeda, werd al-Zawahiri zijn rechterhand en dokter.

Brein van al-Qaeda

Al-Zawahiri wordt gezien als het brein achter enkele van de grootste aanslagen van de terreurgroepering. In eigen land zat hij achter de moord op president Anwar Sadat in 1981, in 1995 plande hij de aanval op de Egyptische ambassade in Pakistan en drie jaar later organiseerde hij de aanslagen op verschillende Amerikaanse ambassades in Oost-Afrika, waarbij meer dan 200 doden en 4.000 gewonden vielen.

Zijn magnum opus was echter 9/11. De aanslag werd zorgvuldig voorbereid door de al-Qaedatop, met Osama Bin Laden en al-Zawahiri als voornaamste breinen. In de nasleep van de aanslagen, waarbij bijna 3.000 mensen het leven lieten, werd al-Zawahiri opgejaagd wild. De VS voerden verschillende aanslagen uit op de nummer 2 van de terreurgroep, bij een aanslag in de Afghaanse stad Gardez kwamen zijn vrouw en twee van zijn kinderen om het leven.

Nu ook al-Zawahiri van de mat is geveegd, elf jaar na zijn vroegere chef Bin Laden, is de top van de terreurorganisatie helemaal te herschikken. De huidige nummer 2, Saif al Adel, die eveneens betrokken was bij de aanslagen op de Amerikaanse ambassades, wordt vermoedelijk zijn opvolger.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20