Taliban verbiedt vrouwen om voor hulporganisaties te werken: “Afghanistan stevent af op humanitaire ramp”

In december verboden de taliban, de islamitische hardliners die de plak zwaaien in Afghanistan, vrouwen om te werken voor humanitaire organisaties in het land. Veel ngo’s hebben hun werk in de Centraal-Aziatische staat geheel of gedeeltelijk opgeschort sinds het verbod van kracht is geworden. Dat het Islamitische Emiraat nu geconfronteerd wordt met een koudegolf, maakt de situatie voor de bevolking des te rampzaliger, zo zegt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock.

Waarom is dit belangrijk?

Het was een van de belangrijkste geopolitieke gebeurtenissen van de afgelopen jaren: na twintig jaar militaire en politieke aanwezigheid trokken de Verenigde Staten terug uit Afghanistan. Wat volgde was een sprint naar de macht door de taliban, die het land razendsnel overrompelde en zo het Westen een ongelooflijke kater bezorgde. Sinds de islamitische organisatie weer aan de macht is gekomen, heeft zij het leven van Afghaanse vrouwen steeds moeilijker gemaakt.

Het nieuws: Ten minste 166 mensen hebben het leven gelaten in Afghanistan als gevolg van de extreme kou in het land, zo zei het Afghaanse ministerie van rampenbestrijding zaterdag. Ook ongeveer 80.000 stuks vee - een belangrijke bron van voedsel en inkomsten – zouden zijn omgekomen.

  • "Deze winter is verreweg de koudste van de afgelopen jaren", merkte het hoofd van het Afghaanse bureau voor meteorologie, Mohammed Nasim Muradi, op in een reactie aan het persbureau AFP.
  • Zo werden in de
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer