Afghanistan kreunt onder armoede terwijl taliban “voedsel voor werk”-programma uitbreidt

De taliban willen hun “voedsel voor werk”-programma, waarin ze tarwe als betaalmiddel gebruiken voor hun ambtenaren, uitbreiden. Dat terwijl de Afghaanse bevolking diep in de armoede zit.

De taliban betalen ongeveer 40.000 mensen elke dag 10 kg tarwe, bericht de BBC. Die tarwe komt hoofdzakelijk van donaties van India aan de vorige, door de VS gesteunde regering van Afghanistan. Dat betalingsprogramma, tot nu toe vooral gebruikt om arbeiders in de hoofdstad Kaboel te betalen, wil de taliban uitbreiden over de rest van het land.

Sancties

Reeds 18 ton tarwe zou daarom al uit Pakistan aangekomen zijn met daarbovenop nog 37 ton dat besteld is. De taliban onderhandelen nu ook met India om nog eens 55 ton te bestellen, aldus Fazel Bari Fazli, de viceminister van administratie en financiën van het Afghaanse Ministerie van Landbouw.

Het is echter niet duidelijk hoeveel van de nieuw (gedoneerde) tarwe gebruikt zal worden om de arbeiders te betalen en hoeveel als humanitaire hulp dient.

In de afgelopen maanden zijn de financiën van het land hard getroffen. Sancties tegen leden van de taliban, de bevriezing van de tegoeden van de centrale bank en de opschorting van de buitenlandse hulp, waarmee de economie tot augustus vorig jaar werd gesteund, wegen zwaar.

“Er dreigt een humanitaire catastrofe”

Volgens de Verenigde Naties hebben 22 miljoen mensen in Afghanistan dringende hulp nodig. Dinsdag verklaarde de organisatie dat het land dit jaar 5 miljard dollar nodig heeft om een humanitaire ramp te vermijden.

“Er dreigt een humanitaire catastrofe. Mijn boodschap is dringend: sluit de deur niet voor de mensen in Afghanistan”, zei VN-noodhulpcoördinator Martin Griffiths aan AFP. “Help ons de hulp op te voeren en een halt toe te roepen aan honger, ziekte, ondervoeding en uiteindelijk de dood.”

De Verenigde Staten zullen een extra bedrag van 308 miljoen dollar aan humanitaire hulp verstrekken aan Afghanistan, zo kondigde het Witte Huis dinsdag aan. Daarmee komt het totaal van de Amerikaanse hulp voor Afghanistan en Afghaanse vluchtelingen in de regio sinds oktober op bijna 782 miljoen dollar.

De hulp zal via het Amerikaanse Bureau voor Internationale Ontwikkeling (USAID) worden doorgesluisd naar humanitaire organisaties die onder meer onderdak, gezondheidszorg en noodvoedselhulp bieden, zei Emily Horne, woordvoerder van het Witte Huis, dinsdag in een verklaring.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.