Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 04 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Pentagon: Islamitische Staat hergroepeert in Irak

Logo Business AM
Politiek

06/02/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Indien Daesh geen blijvend druk ervaart, dreigt de terroristische beweging zich op korte tijd in Irak en Syrië opnieuw snel te zullen uitbreiden. Dat staat in een rapport van het ministerie van landsverdediging van de Verenigde Staten. De vrees bestaat volgens het verslag dan ook dat de geplande terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit de regio aan Daesh de kans zal bieden om snel opnieuw terrein te winnen.

In de Verenigde Staten hebben zowel republikeinse als democratische politici al kritiek geuit op de beslissing van president Donald Trump om de Amerikaanse militaire aanwezigheid in de regio af te bouwen.

Grieven

Het rapport waarschuwde dat Daesh bij afwezigheid van een aanhoudende militaire druk binnen een periode van zes tot twaalf maanden opnieuw terrein zou kunnen winnen. “Als de sociaal-economische, politieke en sektarische grieven van de soennieten door de overheden in Irak en Syrië niet adequaat worden aangepakt, is er een grote kans dat Daesh opnieuw een basis zal kunnen leggen om in het gebied weer een grotere territoriale controle uit te bouwen,” aldus de Amerikaanse legertop.

“Op dit ogenblik kent Daesh in Irak een sneller herstel dan in Syrië. Maar zonder een aanhoudende druk zouden de terroristen ook in Syrië in een periode van zes tot twaalf maanden opnieuw kunnen oprukken.”

Het rapport omschrijft Daesh als een strijdmacht die door het gevecht is gehard. Maandelijks zou de terroristische groep ongeveer vijftig nieuwe buitenlandse strijders aantrekken. Daesh genereert volgens de Amerikaanse legerleiding in Syrië bovendien nog altijd aanzienlijke inkomsten. Dat geld komt uit de smokkel van olie, belastingen en criminele activiteiten zoals afpersing en kidnapping.

In Irak behoudt Daesh volgens het rapport nog een aanwezigheid op het platteland. In Syrië zouden de terroristen echter tot een gedecentraliseerde opstand zijn overgegaan.

“Het verlies aan grondgebied in Syrië heeft de druk op het leiderschap van Daesh verhoogd,” zegt het rapport nog. “De topkaders lijken minder plekken te vinden om zich te verbergen. Daardoor zijn de voorbije maanden een aantal prominente topfiguren van Daesh gevangen genomen of gedood. De meest vooraanstaande leden van de groep zijn tot nu toe echter aan gevangenschap of eliminatie kunnen ontsnappen.”

Iran

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde midden december vorig jaar aan dat het Amerikaanse leger Syrië zou verlaten. “In Syrië hebben we Daesh verslagen,” verduidelijkte hij. “Dat was onze enige motivatie om in het gebied aanwezig te blijven.”

Er zouden momenteel ongeveer drieduizend militairen in Syrië aanwezig zijn. Onder meer zijn logistieke divisies en veiligheidstroepen naar de regio overgeplaatst. Die eenheden moeten helpen om uitrusting en uiteindelijk ook troepen te helpen verhuizen. Voorzien blijft dat het Amerikaanse leger halverwege uit Syrië zal vertrekken.

In Irak zijn ongeveer vijfduizend Amerikaanse militairen gestationeerd. Een aanhoudende militaire aanwezigheid in Irak blijft volgens president Trump van vitaal belang. Daarbij maakte hij gewag van een uitvalsbasis voor de monitoring van Iran.

Die uitspraken van de Amerikaanse president leidde echter tot een reactie bij zijn Iraakse collega Barham Salih. De Iraakse president benadrukte dat de Amerikaanse troepen geen recht hebben om in zijn land observatie-operaties uit te voeren.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks