Betekent het einde van het ‘kalifaat’ ook het einde van IS?

Het gaat slecht met de Islamitische Staat. De terreurorganisatie verliest steeds meer terrein aan de internationale coalitie.

In 2016 is IS al de steden Tikrit en Ramadi moeten ontvluchten, vandaag wordt slag geleverd in Fallujah en Raqqa en naar alle waarschijnlijkheid begint de coalitie dan aan de strijd om de herovering van Mosoel, de tweede stad van Irak en de hoofdstad van het zelfuitgeroepen ‘kalifaat’ aan de oevers van de Tigris.

Het momentum van de Islamitische Staat is wel degelijk voorbij. De terroristische groep is niet enkel een groot gedeelte van zijn grondgebied kwijtgeraakt, ook de inkomsten uit de illegale olieverkoop zijn ingestort. Door de problemen zou de Islamitische Staat ook nog amper 200 buitenlandse strijders per maand aantrekken. Vorig jaar was er sprake van een maandelijkse toestroom van 1.500 tot 2.000 buitenlandse vrijwilligers. Maar ook bij de resterende strijders zou vooral een negatieve stemming domineren.

Wat eens IS vernietigd wordt?

In de Franse krant Le Monde (betaalde toegang) kijkt journalist Alain Frachon al naar de toekomst: wat zal er gebeuren eens IS vernietigd wordt?

“Met de herovering van Raqqa en Mosoel, zal de embryonale ‘staat’ die de Islamitische Staat vormde vernield zijn. Goed, want deze militaire nederlaag zal de terreurgroep zijn aura van onverwinnelijkheid ontnemen. Maar de ideologie die achter de terreur zat, het soennitische jihadisme, zal overleven, op welke manier dan ook. En dit zal duren zolang Arabische soennieten in wanhoop leven.

[…] De strijd tegen IS is politiek en militair. Het volstaat niet om Al-Baghdadi uit de soennitische steden Raqqa en Mosoel te verjagen, zaak is te weten wie die steden daarna zal controleren.

Indien Fallujah in handen van sjiietische milities en niet van het reguliere Iraakse leger valt, zal de soennitische woede zich vertalen in hernieuwde sympathie voor IS. Daarna zal IS, zelfs wanneer ze als para-statische organisatie niet langer bestaat, verrijzen als reïncarnatie van de soennitische wanhoop.

Van Islamitische Staat naar guerrilla

Het jihadisme zal de nederlaag van ‘het kalifaat’ overleven: de ‘Staat’ zal een guerrilla worden. Hoe lang? Zolang Syrië en Irak geen tolerante naties met gelijke rechten voor hun diverse bevolkingsgroepen zullen zijn. Een volledige generatie dus…”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20