Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 16 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Betekent het einde van het ‘kalifaat’ ook het einde van IS?

Logo Business AM

23/06/2016 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

Het gaat slecht met de Islamitische Staat. De terreurorganisatie verliest steeds meer terrein aan de internationale coalitie.

In 2016 is IS al de steden Tikrit en Ramadi moeten ontvluchten, vandaag wordt slag geleverd in Fallujah en Raqqa en naar alle waarschijnlijkheid begint de coalitie dan aan de strijd om de herovering van Mosoel, de tweede stad van Irak en de hoofdstad van het zelfuitgeroepen ‘kalifaat’ aan de oevers van de Tigris.

Het momentum van de Islamitische Staat is wel degelijk voorbij. De terroristische groep is niet enkel een groot gedeelte van zijn grondgebied kwijtgeraakt, ook de inkomsten uit de illegale olieverkoop zijn ingestort. Door de problemen zou de Islamitische Staat ook nog amper 200 buitenlandse strijders per maand aantrekken. Vorig jaar was er sprake van een maandelijkse toestroom van 1.500 tot 2.000 buitenlandse vrijwilligers. Maar ook bij de resterende strijders zou vooral een negatieve stemming domineren.

Wat eens IS vernietigd wordt?

In de Franse krant Le Monde (betaalde toegang) kijkt journalist Alain Frachon al naar de toekomst: wat zal er gebeuren eens IS vernietigd wordt?

“Met de herovering van Raqqa en Mosoel, zal de embryonale ‘staat’ die de Islamitische Staat vormde vernield zijn. Goed, want deze militaire nederlaag zal de terreurgroep zijn aura van onverwinnelijkheid ontnemen. Maar de ideologie die achter de terreur zat, het soennitische jihadisme, zal overleven, op welke manier dan ook. En dit zal duren zolang Arabische soennieten in wanhoop leven.

[…] De strijd tegen IS is politiek en militair. Het volstaat niet om Al-Baghdadi uit de soennitische steden Raqqa en Mosoel te verjagen, zaak is te weten wie die steden daarna zal controleren.

Indien Fallujah in handen van sjiietische milities en niet van het reguliere Iraakse leger valt, zal de soennitische woede zich vertalen in hernieuwde sympathie voor IS. Daarna zal IS, zelfs wanneer ze als para-statische organisatie niet langer bestaat, verrijzen als reïncarnatie van de soennitische wanhoop.

Van Islamitische Staat naar guerrilla

Het jihadisme zal de nederlaag van ‘het kalifaat’ overleven: de ‘Staat’ zal een guerrilla worden. Hoe lang? Zolang Syrië en Irak geen tolerante naties met gelijke rechten voor hun diverse bevolkingsgroepen zullen zijn. Een volledige generatie dus…”


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks