Taliban doen niet wat ze beloofden, Wereldbank bevriest hulpfonds

De taliban verbieden meisjes om naar middelbare scholen te gaan, net nadat ze weer op de banken mochten gaan zitten. De Wereldbank bevriest als gevolg 600 miljoen dollar van het Afghanistan Reconstruction Trust Fund (ARTF).

Sinds de machtsovername van de taliban in Afghanistan eind augustus 2021 gelden (opnieuw) repressieve wetten voor meisjes en vrouwen in het land, ondanks beloftes van het regime van meer vrijheid.

Scholen werden vorig jaar gesloten omwille van de coronapandemie. Maar na twee maanden mochten jongens en alleen jongere meisjes weer naar de lessen gaan. Vorige week werden uiteindelijk de middelbare scholen in Afghanistan opengesteld voor meisjes. Kort daarna beslisten de taliban hen die toegang weer te ontzeggen.

1 miljard dollar

De vraag is of de taliban alle onderwijs voor meisjes zal afsluiten, zoals tijdens hun eerste machtsperiode van 1996 tot 2001. Zeker nu de islamistische groep terugkomt op zijn belofte om meisjes naar middelbare scholen te laten gaan.

Dat laatste was een voorwaarde voor de donoren van het steunfonds ARTF. Het fonds is een samenwerking tussen het ministerie van Financiën in Afghanistan, de Wereldbank en meer dan dertig landen, waaronder België.

De Wereldbank stemde er op 1 maart mee in om een miljard dollar voor het programma vrij te maken voor dringend noodzakelijke programma’s voor onderwijs, landbouw, gezondheid en gezinsbeleid die door VN-organisaties zouden worden uitgevoerd. Een voorwaarde was dat er “sterk op zou worden gelet dat meisjes en vrouwen aan de steun zouden deelnemen en ervan zouden profiteren”.

600 miljoen dollar van die steun van de Wereldbank wordt nu bevroren. De vier genoemde programma’s zouden pas goedgekeurd worden “wanneer de Wereldbank en de internationale partners een beter inzicht in de situatie hebben en erop vertrouwen dat de doelstellingen van de projecten kunnen worden bereikt”, zo citeert Reuters de bank.

“Taliban zal niet buigen voor internationale druk”

Volgens het Afghaanse ministerie van Onderwijs is de heropening van de scholen altijd een doelstelling van de regering is geweest, maar “de taliban zal niet buigen voor internationale druk”, zei woordvoerder van het ministerie Aziz Ahmad Rayan aan persbureau AFP. “We doen dit als onderdeel van onze verantwoordelijkheid om onderwijs en andere faciliteiten te bieden aan onze studenten.”

Meisjes van 12 tot 19 jaar moeten volgens de taliban afgezonderd worden en volgens de islamitische principes werken. Vrouwen worden in Afghanistan ook uitgesloten van de meeste overheidsbanen, ze krijgen kledingvoorschriften en mogen niet zomaar reizen, zelfs niet buiten hun stad.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20