George Bush noemt terugtrekking uit Afghanistan “een vergissing”

De vroegere Amerikaanse president George W. Bush, die in 2001 het bevel gaf om Afghanistan binnen te vallen, heeft het vertrek van de NAVO-troepen uit het door oorlog verscheurde land bekritiseerd. Hij vreest dat Afghaanse vrouwen en meisjes “onbeschrijfelijk leed” zullen worden aangedaan.

“Dit is een vergissing … Ze zullen gewoon worden achtergelaten om te worden afgeslacht door deze zeer wrede mensen, en het breekt mijn hart”, antwoordde Bush op de vraag van Deutsche Welle of de terugtrekking uit Afghanistan een misslag is. Hij zei te vermoeden dat de aftredende Duitse bondskanselier Angela Merkel “hetzelfde voelt” over Afghanistan.

Enkele weken na de aanslagen van 9/11 trokken de Amerikaanse strijdkrachten onder Bush, en later ook andere NAVO-troepen, ten strijde tegen het taliban-regime in Afghanistan. Twintig jaar na het begin van de langste oorlog uit de Amerikaanse geschiedenis zullen alle Amerikaanse troepen uit Afghanistan zijn teruggetrokken.

De meeste van de 2.500 Amerikaanse en 7.500 NAVO-troepen die in Afghanistan waren toen de huidige president Joe Biden in april officieel de terugtrekking aankondigde, zijn nu vertrokken. Intussen verliezen Afghaanse troepen steeds meer terrein in de strijd tegen de taliban. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft de islamitische rebellenbeweging de afgelopen weken tijdens de verovering van districten inwoners van verschillende plaatsen met geweld uit hun huizen verdreven.

Vrouwen in Afghanistan

In het interview met Deutsche Welle, dat het laatste officiële bezoek van Merkel aan de Verenigde Staten markeert, zei Bush dat de bondskanselier de aankomst in Afghanistan had gesteund onder meer “omdat ze de vooruitgang zag die kon worden geboekt voor jonge meisjes en vrouwen in Afghanistan”.

“Het is ongelooflijk hoe die samenleving is veranderd na de wreedheid van de taliban, en plotseling – helaas – ben ik bang dat Afghaanse vrouwen en meisjes onbeschrijfelijk leed zal worden aangedaan”, zei Bush.

(am)

Radio Highlights
Meer
Luister live
Markten
My following
Markten
BEL20