‘Biden wil alle Amerikaanse troepen weg uit Afghanistan tegen 11 september’

Amerikaans president Joe Biden heeft besloten om zijn resterende troepen in Afghanistan terug te halen tegen 11 september dit jaar. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en minister van Defensie Lloyd Austin zullen dit besluit naar verwachting woensdag in Brussel meedelen aan de NAVO-bondgenoten, weet Reuters.

Een symbolische datum is dit, want het is exact 20 jaar na de aanslagen van Al Qaida. Daarna ving ‘Amerika’s langste oorlog’ aan.

Biden’s beslissing zal de deadline van 1 mei voor terugtrekking missen. Deze was de regering van zijn voorganger Donald Trump overeengekomen met de opstandelingen van de Taliban. In een verklaring van vorige maand dreigden de Taliban de vijandelijkheden tegen buitenlandse troepen in Afghanistan te hervatten als ze de deadline niet zouden halen. Biden zou echter nog steeds een datum voor terugtrekking op korte termijn kunnen vastleggen.

Een hoge functionaris van de Biden-regering benadrukte dat aan de terugtrekking geen verdere voorwaarden zouden worden verbonden. ‘De president heeft geoordeeld dat de op voorwaarden gebaseerde aanpak een recept is om voor altijd in Afghanistan te blijven,’ aldus de ambtenaar.

2.500 Amerikaanse troepen

Er zijn momenteel ongeveer 2.500 Amerikaanse troepen in Afghanistan. Tien jaar geleden waren het er nog meer dan 100.000. Ongeveer 2.400 Amerikaanse militairen zijn gedood in de loop van het Afghaanse conflict en vele duizenden zijn gewond geraakt.

Het blijft onduidelijk welke invloed Biden’s stap zou hebben op de komende besprekingen in Istanbul van 24 april tot 4 mei. Deze onderhandelingen zijn bedoeld om een Afghaans vredesproces op gang te brengen en een mogelijke politieke regeling uit te tekenen voor de Centraal-Aziatische natie. Aan de geplande 10-daagse top nemen ook de Verenigde Naties en Qatar deel.

George W. Bush

Voormalig president George W. Bush stuurde troepen naar Afghanistan om de Taliban-leiders omver te werpen, slechts enkele weken na de aanslagen van 11 september. Navy SEALs spoorden Al Qaida-leider Osama bin Laden op en doodden hem in Pakistan in 2011. Dit gebeurde tijdens het presidentschap van Bush’ opvolger Barack Obama.

Met de door de VS geleide invasie van Irak in 2003, op bevel van Bush, begon het Amerikaanse leger aan een jarenlange periode waarin het twee grote oorlogen tegelijk voerde, waardoor zijn capaciteiten werden opgerekt.

De Amerikaanse troepen verlieten Irak in 2011 onder Obama, hoewel sommige later werden ingezet onder president Donald Trump als reactie op de dreiging van militanten van Islamitische Staat. (mah)

Lees ook: Duitsland betaalde bijna 1 miljard euro voor stationering Amerikaanse militairen

Meer