VS en Taliban tekenen historisch vredesakkoord op 29 februari

Mike Pompeo, de minister voor Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, heeft aangekondigd dat er een vredesakkoord komt tussen de Taliban en de VS.

De overeenkomst zou getekend worden op 29 februari. De VS en de Taliban zitten al enkele maanden aan tafel om een politiek overeenkomst te bereiken. Daarmee zou eindelijk een einde komen aan het conflict in Afghanistan dat al aan de gang is sinds 2002.

Vredesgesprekken

De bedoeling van de overeenkomst is om het geweld in de regio en de aanwezigheid van de Amerikaanse troepen daar te verminderen. De Amerikanen liggen er al achttien jaar in oorlog met de islamitische guerillabeweging. De Taliban beheerst in Pakistan en Afghanistan grote gebieden en hangt een conservatieve interpretatie islam aan.

Door de deal zouden duizenden Amerikaanse troepen uit Afghanistan terugkeren. In ruil zou de Taliban een veilige terugkeer garanderen. Zij zullen ook vredesgesprekken starten met de overheid in Kaboel.

Stroman

Totnogtoe weigerde de Taliban dat laatste, omdat zij die regering als een ‘westerse stromanregering’ zien. De Afghaanse president Ashraf Ghani liet optekenen dat hij van Mike Pompeo hoorde dat er ‘veel vooruitgang’ zat in de vredesgesprekken tussen de VS en de Taliban. Die gingen door op neutraal terrein, in de hoofdstad van Qatar, Doha. Ook Washington bevestigde vervolgens dat er gesprekken gevoerd zijn.

Momenteel zitten er 13.000 Amerikaanse troepen en duizenden NAVO-militairen in Afghanistan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20