In Nederland kan het al: pretpark Efteling heropent

In Nederland opent de Efteling woensdagochtend weer de deuren. De heropening staat in schril contrast met ons land, waar de mogelijke richtdatum ten vroegste 8 juni is.

De heropening van het Nederlandse pretpark gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. Net zoals in de Belgische dierenparken is het verplicht om te reserveren. Zondag meldde de Efteling dat alle beschikbare tijdssloten al tot en met Pinksteren volledig bezet zijn. Het leidde zelfs tot virtuele wachtrijen van 20.000 tot 30.000 mensen die allemaal een plekje wilden bemachtigen.

Voorts heeft de Efteling ook de infrastructuur aangepakt. Er zijn wachtvakken, vaste looprichtingen en bij bepaalde attracties worden karretjes of rijen leeg gelaten. Het park vraagt om – buiten het eigen gezin – zoveel mogelijk afstand van elkaar te houden. Ten slotte zijn er op verschillende plaatsen desinfectiepunten neergepoot.

Een dagje naar Plopsaland, Bobbejaanland of Walibi is daarentegen nog niet aan de orde. In VTM Nieuws maakte minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) wereldkundig dat zij en haar Waalse en Duitstalige collega’s mikken op een heropening bij de derde fase. ‘De sector is goed voorbereid en als alles goed meevalt en iedereen zich ook dit Hemelvaartweekend aan de regels houdt, dan hoop ik echt wel dat we op 8 juni een groot deel van de toeristische sector kunnen heropstarten’, stelt ze.

Intussen hebben de pretparken zelf niet stilgezeten. Begin april kwam de Plopsa-groep al met een eigen plan naar buiten, waarvan temperatuurchecks en een ochtend- en avondshift onderdelen zijn. Voor Plopsaland De Panne mag de heropstart er snel komen, want het pretpark zag zich genoodzaakt om 175 seizoensmedewerkers aan de deur te zetten. Omdat ze nog niet gewerkt hebben dit jaar was het systeem van tijdelijke werkloosheid geen oplossing.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20