China zal Olympische Spelen overspoelen met doping, meent Amerikaanse waakhond

Chinese antidopingagentschappen knijpen massaal een oogje toe bij het gebruik van verboden middelen in de sport. Daarvoor waarschuwt de Amerikaanse regulator Travis Tygart. Hij vergelijkt het dopinggebruik van China nu met dat van Rusland in 2014.

Waarom is dit belangrijk?

De handelsrelaties tussen China en het Westen zijn gespannen. Net nu de Chinese president Xi Jinping in Europa is, meent het Amerikaanse antidopingagentschap dat China als land probeert om het Westen te ondermijnen in de sport. Een erg gevoelige timing, dus.

In het nieuws: China gaat van de Spelen een “grote ramp” maken, aldus Tygart.

  • The New York Times en de Duitse omroep ARD berichtten vorige maand over 21 Chinese zwemmers die positief getest hadden op een verboden product voor de Olympische Spelen in Tokio in 2021. Toch mochten ze deelnemen, enkelen van hen wonnen medailles.
  • De Chinese antidopingregulator CHINADA verklaarde dat toen door een besmette keuken in het hotel. Voor het Wereld Antidoping Agentschap (WADA) was die uitleg voldoende.
  • En het is net die houding die Tygart irriteert. “De Chinezen worden niet aan dezelfde normen gehouden door hun eigen nationale antidopingagentschap. Vervolgens vindt het WADA, dat geacht wordt de grote gelijkmaker te zijn en ervoor te zorgen dat de regels overal ter wereld eerlijk worden toegepast, het prima dat de Chinezen de regels niet volgen en heeft dit effectief onder het tapijt geveegd”, zegt hij in een interview met Politico.
  • Hij geeft toe dat er niet bewezen is of de dopingzaak van de zwemmers vergeleken kan worden met de systemische vervalsing die Rusland probeerde toe te passen in 2014, maar doet dat vervolgens toch: “Ik denk dat het voor schone atleten nog verontrustender is, omdat het systeem dat elk land verantwoordelijk zou moeten houden, is ingestort”.
  • In een reactie zegt WADA dat er geen enkel bewijs is dat de organisatie bezig is met een doofpotoperatie. “Dat toont aan dat ze simpelweg onjuist zijn. Slechts enkele individuen, met hun eigen agenda, blijven vasthouden aan die lasterlijke beweringen”.

Politieke druk neemt toe

The Bigger Picture: Gaat het hier om Chinese inmenging of is het toch minder schadelijk?

  • Tygart houdt echter voet bij stuk. Hij kadert het vermeende valsspelen van de Chinezen dan ook in een grotere politieke zet van China. “Het Internationaal Olympisch Comité heeft zich op heel grote wijze aan China gehecht. Dat betekent dat WADA twee keer nadenkt over de gevolgen van het eerlijk toepassen van de regels. En in dit geval hebben ze ervoor gekozen dit niet te doen.”
  • WADA noemt dergelijke insinuaties “complete nonsens”, maar heeft wel aangegeven dat het een onafhankelijk onderzoek instelt naar de manier waarop het zelf de zaak heeft afgehandeld.
  • Door politieke druk uit Amerikaanse hoek kon het WADA ook moeilijk anders. Amerikaanse zwemmers zijn al gehoord door de Senaat over de mogelijk oneerlijke strijd die straks kan volgen in Parijs.