Investeerder Peter Thiel wil variant op Olympische Spelen organiseren waar doping is toegelaten

Er zijn plannen voor een wel heel bijzonder sportevenement. Het gaat om de Enhanced Games, een soort Olympische Spelen waarbij wetenschap en technologie wordt aangemoedigd en prestatiebevorderende middelen toegelaten zijn. Verschillende vooraanstaande investeerders financieren het opvallende initiatief.

In het nieuws: Vorige week raakte bekend dat onder andere PayPal-medeoprichter Peter Thiel, voormalig Coinbase-CTO Balaji Srinivasan en durfkapitalist Christian Angermayer tijdens een eerste financieringsronde hadden geïnvesteerd in de Enhanced Games. Die financiering moet het mogelijk maken om een “sportevenement op wereldniveau te organiseren”.

  • “De Enhanced Games zijn blij met de steun van Christian, Peter, Balaji en al onze andere investeerders. Zij zien de visie van een nieuw sportmodel, dat openlijk wetenschappelijke innovatie viert en op eerlijke wijze het gebruik van prestatiebevorderende middelen in de hedendaagse sport omarmt”, zei Aron D’Souza, voorzitter van de Enhanced Games. “In tegenstelling tot de Olympische Spelen zijn de Enhanced Games van mening dat uitmuntendheid beloond moet worden.”

Enhanced Games

Olympische Spelen heruitvinden. De initiatiefnemers achter de Enhanced Games vinden dat de huidige regels rond prestatiebevorderende middelen vooruitgang in de sport in de weg staat. “Net zoals de oude Olympische Spelen in 1896 nieuw leven werden ingeblazen en gerenoveerd voor de Victoriaanse wereld, vernieuwen de Enhanced Games opnieuw het Olympische model voor de eenentwintigste eeuw”, zei Aron D’Souza daarover.

  • De Enhanced Games willen zich focussen op vijf sportdisciplines: atletiek, zwemmen, gymnastiek, gewichtheffen en gevechtssporten. Ploegsporten worden bewust achterwege gelaten omdat de focus gelegd wordt op individuele prestaties.
  • Door te kiezen voor sporten die geen complexe accommodatie nodig hebben, willen de initiatiefnemers de kosten van de Enhanced Games zoveel mogelijk beperken. Ook daarmee zetten ze ze zich af tegen de extreem dure Olympische Spelen. De sportaccommodatie van een grote universiteit in de Verenigde Staten zal voldoende zijn om het evenement te organiseren. Zo willen de Enhanced Games meer financiën overhouden om de deelnemers eerlijk te betalen. Het exacte prijzengeld zou de komende maanden bekendgemaakt worden.
  • Wie zich geroepen voelt, houdt best de sociale media van de Enhanced Games in de gaten. Ze willen namelijk de “meest inclusieve sportcompetitie ter wereld” worden en dus kan iedereen die wil proberen deelnemen. Inschrijving daarvoor zouden starten in de tweede helft van 2024.

Gezondheid?

Hoewel veel sportfans nieuwsgierig reageren op de plannen van de Enhanced Games zijn er toch ook veel vragen. Die gaan in de eerste plaats over de gezondheid van de deelnemers. In gewone sportwedstrijden is doping namelijk niet enkel verboden om de eerlijkheid van de wedstrijd te bewaren. Er zijn ook heel wat bewijzen dat veel prestatiebevorderende middelen gevaarlijk kunnen zijn op korte, middellange en zeker ook lange termijn.

  • “De Enhanced Games zijn er gevaarlijk circus en geen echt sportevenement”, omschreef Travis Tygart, CEO van de United States Anti-Doping Agency (USADA), de plannen aan CNN. Hij vermoedt dat het evenement bovendien op veel locaties illegaal is. Zo zijn veel prestatiebevorderende middelen niet legaal zonder voorschrift te verkrijgen.
  • Op de website van de Enhanced Games wordt echter beklemtoond dat de veiligheid van hun atleten zeer belangrijk is voor hen. “Hedendaagse dopingtests in de sport gaan niet noodzakelijkerwijs over de veiligheid van atleten. Het vertekent vaak de publieke perceptie van eerlijkheid en gezondheid in de sport”, zegt Dr. Michael Sagner van King’s College London en lid van de Wetenschappelijke en Medische Adviescommissie van de Enhanced Games.
  • De Enhanced Games beloven de deelnemers zowel voor als na de wedstrijd aan gezondheidscontroles te zullen onderwerpen. Daarbij zou zowel hun huidige medische toestand als eventuele aangeboren aandoeningen onderzocht worden.
Meer