Dit is weer toegelaten vanaf vandaag

België heeft een nieuwe fase in de exitstrategie uit de zogenaamde ‘lockdown light’ bereikt. Vorige woensdag werden de versoepelingen bekend gemaakt, nu gaan ze in. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste aanpassingen.

  • Kappers en niet-medische contactberoepen (zoals schoonheidsspecialisten) mogen opnieuw aan de slag. Er zijn daarbij een aantal voorwaarden: klanten komen enkel op afspraak en er is maar één klant per 10 vierkante meter welkom. De klant moet het zonder koffie en koekje doen en mondmaskers zijn verplicht voor personeel en klant (behalve voor de duur van een gelaatsbehandeling). Ten slotte moet het werkmateriaal telkens ontsmet worden en moet er ontsmettende handgel aanwezig zijn.
  • Openbare markten kunnen, als er maximaal één bezoeker per anderhalve lopende meter én 50 kramen toegelaten worden. Bovendien moeten de lokale overheden een telsysteem en circulatieplan met eenrichtingsverkeer invoeren. Marktkramers dragen een mondmasker en voorzien ontsmettende handgel. Ook voor klanten is een mondmasker sterk aanbevolen.
  • Sporttrainingen en sportlessen zijn toegestaan in openlucht, met maximaal 20 personen en een coach. Cafetaria’s bij sportclubs moeten hoe dan ook de deuren gesloten houden.
  • Dierenparken, zoals Zoo Antwerpen, Planckendael en Pairi Daiza openen opnieuw de deuren. Daarnaast mogen ook indoorparken zoals het dolfinarium van Brugge in principe weer openen. Maar de ticketverkoop moet online of telefonisch gebeuren en er is maximaal één bezoeker per 10 vierkante meter publieksruimte welkom.
  • Volgens het Nationaal Crisiscentrum moeten alle speeltuinen afgesloten blijven voor het publiek. De stad Antwerpen maakte daarop een uitzondering voor kleinere speeltuintjes. ‘Die trekken kinderen uit de buurt uit woonblokken, gezinnen zonder tuin met veel kinderen, en vaak arme gezinnen’, legde burgemeester Bart De Wever (N-VA) zondag uit bij VRT NWS.
  • In musea en monumenten zijn opnieuw bezoekers welkom, al is dat ook hier onder strikte voorwaarden. Wel zijn er gegidste bezoeken mogelijk voor mensen die onder hetzelfde dak wonen. Een stadswandeling met gids blijft evenwel uitgesloten.
  • Tot slot is beperkt bezoek in de woonzorgcentra weer toegelaten. De aankondiging daarvan leidde eerst tot heel wat consternatie in de sector, maar wordt nu alsnog ingevoerd. Volgens de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) zijn zo goed als alle instellingen daar klaar voor.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20