Speeltuinen toch gedeeltelijk open in Antwerpen

De Veiligheidsraad heeft het niet expliciet toegestaan, maar de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft toch besloten om enkele kleinere speeltuintjes te openen.

‘Kleine speelplaatsen in onze stad kunnen open gaan, waar een paar toestellen staan’, De Wever aan de VRT. ‘Dat trekt kinderen uit de buurt uit woonblokken, gezinnen zonder tuin met veel kinderen, en vaak arme gezinnen.’

Kritiek

Er kwam veel kritiek op sociale media over de beslissing van de Veiligheidsraad om buitensport in clubverband toe te staan. Dat raakt de kansarme gezinnen het meest. Zij kunnen zich een abonnement of sportclublidmaatschap niet altijd veroorloven.

Volgens De Wever is het heropenen van de speeltuinen een stedelijke invulling van het advies van de Veiligheidsraad. ‘We passen die toe in een stedelijke context’, zegt hij. Daarmee gaat hij wel in tegen Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V). Die liet vrijdag nog weten dat skateparken wel open mochten, maar speeltuinen niet.

Kleine speeltuinen

Het gaat voor alle duidelijkheid niet om alle speeltuinen. Enkel de kleinere speeltuintjes met slechts een paar toestellen gaan open. De grotere blijven dicht. Het idee erachter is dat de grotere speeltuinen meer volk aantrekken en dat er dan generaties gemengd worden. Dat wil De Wever vermijden.

De Wever staat met zijn standpunt niet alleen. Verschillende middenveldsorganisaties zoals de Jeugdraad hadden al gepleit voor het heropenen van de speeltuinen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20