Toelating bezoek in woonzorgcentra stuit op onbegrip: ‘Onrealistisch en onverantwoord’

De beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om bezoek aan de woonzorgcentra toe te laten, leidt tot een stortvloed aan kritiek. Koepelorganisatie Zorgnet-Icuro roept op om de maatregel niet toe te passen en ook politici roeren zich.

Op het topoverleg tussen de wetenschappers en politici is woensdagmiddag beslist dat bejaarden in rusthuizen, bewoners van instellingen voor mensen met een beperking en psychiatrische patiënten voortaan bezoek mogen ontvangen. Het moet wel steeds dezelfde persoon zijn én hij of zij mag de voorbije twee weken geen enkel symptoom van Covid-19 vertoond hebben.

Zorgnet-Icuro noemt dat ‘onbegrijpelijk’ en vraagt aan woonzorgcentra om de maatregel niet toe te passen en dus geen bezoek toe te laten. ‘Dit zal de meest kwetsbaren nog kwetsbaarder maken’, stelt topvrouw Margot Cloet in een persbericht. ‘Voor de directies voelt het als een kaakslag, na alle problemen van de afgelopen week. We vragen ons sterk af hoe het overbelaste personeel dat in goede banen zal kunnen leiden.’

‘Niet realistisch’

Eerder reageerden de burgemeester van Wingene en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten al verbolgen. ‘Als koepel van de publieke zorgvoorzieningen ziet de VVSG niet in hoe we dit in de praktijk kunnen organiseren’, zegt algemeen directeur Kris Snijkers, die de maatregel wegzet als ‘niet realistisch, onverantwoord en onuitvoerbaar’. Ook Open Vld-fractieleider Egbert Lachaert liet op Twitter weten dat hij de maatregel niet ziet zitten.

‘Goed voorbereiden’

De reactie is opmerkelijk, omdat Open VLD mee deel uitmaakt van de Nationale Veiligheidsraad. Maar ook minister van Welzijn Wouter Beke laat weten dat hij het toegelaten bezoek wil ‘uitstellen en goed voorbereiden’. ‘Zoiets moet doordacht gebeuren. Te belangrijk om snel-snel te doen’, tweet Beke. Op Twitter sluit minister-president Jan Jambon (N-VA) zich aan bij die boodschap. Hij kondigt overleg met de zorgsector aan.

Nochtans zat Jambon mee aan de knoppen bij het overleg in de Nationale Veiligheidsraad. Wie daar ook aanwezig was, is viroloog Marc Van Ranst. In Het Laatste Nieuws verdedigt hij de maatregel, maar geeft toe dat er risico’s aan verbonden zijn. ‘Daarom moet het steeds om dezelfde persoon gaan. Zo verlaag je het risico’, zegt hij. ‘De bezoekers zullen zeker een mondmasker moeten dragen, dat spreekt vanzelf.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20