Hoezo, de beurzen staan op winst? Brusselse beurs staat op 15 procent verlies in 2020

De opeenvolgende beursrecords in de VS doen sommigen denken dat het feest is op de beurzen en beleggers slapend rijk worden. De realiteit is evenwel anders.

‘Wie op het moment dat de beurzen terug op winst staan en heel wat jobs op de helling staan zegt dat we geen eerlijke fiscaliteit gaan waarmaken, die zegt dat de gewone Vlaming, de hardwerkende Vlaming en de kwetsbare Vlaming de coronafactuur gaan betalen’, verklaarde sp.a-voorzitter Conner Rousseau op Radio 1.

De uitspraak, die past in een offensief richting een meerwaardebelasting op aandelen, leidt tot heel wat reacties op sociale media, want klopt het wel dat de beurzen op winst staan? We zetten de cijfers op een rij.

1. De Brusselse beurs

Eerst de Belgische situatie: van een rit naar boven is nauwelijks sprake, vertelt het verloop van de belangrijkste graadmeter, de Bel20-index.

  • De Bel20 dobbert momenteel rond 3.400 punten, tegenover ongeveer 4.000 punten begin dit jaar. Dat komt neer op een virtueel verlies van 15 procent.
  • Ook als je vergelijkt met begin september 2019, toen de Bel20 op ongeveer 3.600 punten stond, is er sprake van verlies, met 5 tot 6 procent.
De Bel20-index ging van 4.000 punten bij het jaarbegin tot circa 3.400 punten vandaag – bron: Euronext
  • Het is wel zo dat de Bel20 op de piek van de coronapaniek, midden maart, kelderde naar ongeveer 2.500 punten. Wie precies op het dieptepunt een Bel20-korf kocht, wrijft zich in de handen met de virtuele winst, momenteel ongeveer 36 procent. Maar alleen de grootste durvers onder de beleggers zullen zich toen aan zo’n aankoop gewaagd hebben.
  • Op middellange termijn trappelt de Brusselse graadmeter ter plaatse: de Bel20 stond begin september 2015 op ongeveer hetzelfde peil als vandaag, rond 3.400 punten.

2. Techbeurs Nasdaq

De matige tot slechte Bel20-cijfers steken schril af tegen de spectaculaire koerswinsten op Wall Street. Vooral de techbeurs Nasdaq scheert hoge toppen.

  • De Nasdaq staat 34 procent hoger tegenover het jaarbegin en 51 procent tegen een jaar eerder.
  • De klim sinds de coronadip van midden maart is nog indrukwekkender : van ongeveer 7.000 punten naar meer dan 12.000 punten, of een stijging met 71 procent.
  • Sommige aandelen, zoals Zoom of Tesla, gingen als een raket omhoog, mede gedreven door het enthousiasme van kleine beleggers. Tesla, dat recentelijk zijn aandelen in kleinere stukken opknipte, sprong van 72 dollar op 18 maart naar 447 dollar gisteren, of ruim een verzesvoudiging.
  • Vijf jaar geleden stond de Nasdaq op ongeveer 4.800 punten. Sindsdien ging de index er dus met ongeveer 150 procent op vooruit.

3. S&P 500

Ook de brede Amerikaanse index S&P 500 laat klimmende cijfers zien. Maar analisten wijzen erop dat de opgang van de grote techbedrijven – Apple, Amazon, Microsoft, Google en Facebook – plus Netflix verdoezelen dat de overige bedrijven het veel moeilijker hebben.

Zonder die zes, die gemiddeld 43 procent hoger schoten, ging de S&P 500 midden augustus met 4 procent in het rood tegenover het jaarbegin, zo blijkt uit onderstaande grafiek.

Besluit

De Brusselse beurs beleeft allesbehalve een topjaar en is de verliezen door de coronaklap nog niet te boven gekomen. De situatie in België (en Europa) is dus helemaal anders dan in de VS, waar de beurs records breekt.

Op Wall Street is bovendien sprake van een optische illusie: de steile klim van de steeds machtiger wordende techreuzen verbergt dat een grote groep klassieke bedrijven een matig tot slecht beursjaar meemaken.

Meer