Hoe start ik mijn eigen cryptomunt?

Misschien denkt u ook weleens: ‘Een digitale munt starten, dat wil ik ook kunnen!’ Met het succes en de hype rond bitcoin in gedachten, doen meer en meer mensen pogingen daartoe. In dit artikel willen we dan ook eens uitleggen hoe u concreet uw eigen cryptomunt ontwerpt.

Vooraleer we bespreken hoe u erin slaagt om uw eigen cryptomunt te starten, willen we benadrukken dat er makkelijkere opties zijn om u in te laten met cryptocurrency. Het is eenvoudiger is om zelf munten van een bepaalde crypto te kopen.

Het is belangrijk om te duiden dat cryptomunten altijd gebaseerd zijn op de technologie van blockchain. Cryptocurrency bestaat namelijk enkel in de blockchain, dat is eigenlijk een soort grote database met transacties. Waar er uit een ‘reguliere’ database gegevens kunnen verdwijnen, blijft in blockchain de volledige geschiedenis staan. Bovendien is een blockchain veiliger omdat alle gebruikers toegang tot een kopie van alle transacties hebben.

Consensusmechanisme en platform kiezen

Om aan uw cryptomunt te beginnen, moeten er twee belangrijke keuzes genomen worden. Laat ons starten met de keuze van het consensusmechanisme, dat is een specifiek algoritme dat gebruikt wordt in blockchain. Er zijn twee courante algoritmes die ervoor zorgen dat de transacties in blockchain gevalideerd worden. De eerste is Proof-of-Work (PoW), de tweede is Proof-of-Stake (PoS).

Daarna is er nog de keuze van het blockchainplatform, wat afhankelijk is van de keuze tussen Proof-of-Work (PoW) en Proof-of-Stake (PoS). Er zijn heel wat platformen om zelf een cryptomunt op te bouwen, maar in dit artikel beperken we ons tot de twee belangrijkste. Er is enerzijds Ethereum, de marktleider die Proof-of-Work als protocol gebruikt, en anderzijds Waves, dat tegenhanger Proof-of-Stake gebruikt.

Nodes vormgeven en code schrijven

Vervolgens moeten de ‘nodes’ in het blockchainnetwerk vormgegeven worden. De nodes of knooppunten verwijzen naar de gebruikers van het netwerk. Die gebruikers zijn nodig om de transacties te valideren en de betrouwbaarheid te garanderen. In deze context is het belangrijk om te beslissen hoe de knooppunten zullen werken en wat de functionaliteiten zijn van die knooppunten. Er bestaan trouwens ook websites die u ondersteunen bij dit deel van het project, zoals ChromaWay, Gem, Colu, Bitcore, BlockCypher, …

De functionaliteiten van knooppunten moeten samen met de naam van uw cryptomunt, het symbool van de cryptomunt, de totale voorraad aan munten en het aantal getallen achter de komma in een code gegoten worden. Om zo’n code op te stellen, bestaan er heel wat tutorials op YouTube. Hieronder kan u bijvoorbeeld bekijken hoe u een cryptomunt kan maken met Ethereum.

Ethereum of Waves kiezen?

Wanneer het bovenstaande geregeld is, kan u de code op het platform naar keuze plaatsen en is het mogelijk om transacties uit te voeren. In het geval van Ethereum zijn er dan wel enkele nadelen aan verbonden. Zo zijn er transactiekosten vereist voor transacties met uw eigen cryptomunt én duurt het redelijk lang vooraleer een transactie afgerond is.

Waves is dan weer een blockchainplatform dat ernaar streeft om sneller en eenvoudiger in gebruik te zijn. Omdat de transactiekosten ook lager zijn, zal dit blockchainplatform meer kansen bieden aan de zakenwereld en voor crowdfundings. Wel moeten we toegeven dat Ethereum nog altijd de onvervalste marktleider is en dus ook een hogere marktwaarde heeft.

Andere manier voor een eigen cryptomunt

In het bovenstaande stappenplan gingen we er gemakshalve vanuit dat u een cryptomunt wilt lanceren op de bestaande blockchainplatformen, zoals Ethereum en Waves. Toch is dat niet de enige mogelijke manier om zelf virtuele munten te maken. De andere, minder evidente optie is om zelf een blockchain te bouwen. Al is ook dat ondertussen geen onmogelijke zaak meer, dankzij opensourceplatform Nuls. Zij ontwikkelden Chainbox, dat is een tool waarmee op 10 minuten een blockchain gebouwd kan worden, volgens Cointelegraph.

Nog enkele waarschuwingen

Waar we het ook nog even over moeten hebben, is de juridische kant van het verhaal. Het is belangrijk om te beseffen dat een code voor een cryptomunt die in blockchain staat, daar nooit meer weg kan. Het is aan te raden om u aan alle geldende voorschriften en wetten te houden. Al hoeft dat niet meteen een probleem te zijn, want er bestaat quasi nergens al een duidelijk wettelijk kader.

Nog een korte waarschuwing om af te sluiten: de wondere wereld van cryptocurrency en virtuele munten is razend interessant en het is fijn als u daar zelf ook deel wilt van uitmaken, maar zorg ervoor dat u geen slachtoffer wordt van OCD. Dat begrip verwijst naar Obsessive Cryptocurrency Disorder of kortweg ‘cryptoverslaving’.

Meer