Cryptoverslaving: hoe cryptomunten uw leven beheersen

De wereld van bitcoin, cryptomunten en blockchain kunnen een cryptoverslaving opwekken. Er bestaat zelfs een term voor: OCD, wat zoveel is als Obsessive Cryptocurrency Disorder. Wat is het? Wat valt eraan te doen?

Obsessive Cryptocurrency Disorder kan kort samengevat worden als een aandoening die zich ontwikkelt bij eigenaars van cryptomunten. Die mensen krijgen na verloop van tijd een dwangmatige behoefte om de koersen van hun virtuele valuta in de gaten te houden, altijd en overal, dag en nacht.

OCD is een OCD

Het is niet toevallig dat de term OCD gebruikt wordt om dit ongezonde gedrag te omschrijven. OCD staat namelijk ook voor een Obsessieve-Compulsieve Stoornis, wat een psychiatrische aandoening is. Daarbij ontwikkelen mensen obsessieve gedachten en dwangmatige handelingen die irrationeel en beangstigend zijn. Voorbeelden zijn verzamelwoede, hypochondrie of extreme onzekerheid over het uiterlijk (BDD).

Obsessive Cryptocurrency Disorder, of eenvoudiger cryptoverslaving, is dus een recente vorm van een obsessieve-compulsieve stoornis, aangezien bitcoin en blockchain nog maar sinds 2008 bestaan.

Wat zijn de symptomen?

Ondertussen zijn er al wat symptomen bekend, zaken die aantonen dat een bepaalde persoon een cryptoverslaving heeft. Zo kan het zijn dat iemand met de verslaving minder vaak zijn of haar huis verlaat. Als hij/zij dan eens buitenkomt, is dat voortdurend met een blik op de huidige koersen. Mensen die eraan verslaafd zijn, willen dag en nacht op de hoogte blijven van de laatste informatie rond die cryptomunten.

Het kan nog erger: stevig verslaafden blijven investeren in cryptomunten, zelfs als ze er geld mee verliezen. Bovendien liegen ze daarover tegen vrienden en familie. De verslaving kan ook psychische gevolgen hebben, waarbij de verslaafde lijdt aan depressies, stemmingswisselingen en angstgevoelens.

Getuigenissen van cryptoverslaafden

Het Nederlandse RTL Nieuws vond bijvoorbeeld al mensen die toch enigszins verslaafd zijn aan cryptocurrency. Zo is er Mark van Veggel, een man die in 2013 een groot bedrag verloor aan virtuele munten, maar er toch actief in blijft. Hij beseft dat hij een probleem heeft: ‘Waren die cryptomunten maar nooit uitgevonden. Ik ben nu continu aan het checken wat er speelt, lees alles erover en op mijn werk gaat het er ook vaak over.’

Een andere man, Huub Schuijn, slaagde er dan weer in om de wereld van de cryptomunten te verlaten. Hij kon er niet meer mee leven dat hij constant bezig was met het volgen van koersen. ‘Ik werd er voortdurend door afgeleid. Als je er dagelijks mee bezig bent, kan je helemaal gek worden’, zegt hij aan RTL Nieuws.

Afkickkliniek en een vragenlijst voor cryptoverslaving

In het absoluut slechtste geval kan een cryptoverslaafde opgenomen worden in een afkickkliniek. Niet zomaar een afkickkliniek, maar wel een instelling die gespecialiseerd is in cryptoverslaving. Het bestaat in het Schotse Peeblesshire, waar de Castle Craig Hospital zich bezighoudt met de behandeling van mensen die verslaafd zijn aan handelen in cryptovaluta.

Hetzelfde ziekenhuis heeft nu ook een vragenlijst ontwikkeld om uit te maken of iemand cryptoverslaafd is. Hieronder enkele vragen uit de lijst:

  • Voelt u zich gedwongen om voortdurend de prijzen van cryptocurrency te checken?
  • Investeert u meer in cryptocurrency dan u zich kunt veroorloven?
  • Heeft u al geld geleend van vrienden of familie of iets verkocht om te kunnen investeren in cryptocurrency?
  • Heeft uw cryptocurrency-handel ooit al gezondheidsproblemen veroorzaakt, zoals stress of angstgevoelens?
  • Hebben mensen ooit kritiek geuit op uw cryptocurrency-handel of zeiden ze dat u een verslaving heeft?
  • Heeft u zich ooit schuldig gevoeld over handel in cryptocurrency?
Meer