Wetgeving rond bitcoins en andere cryptomunten

Ook overheden kijken bezorgd naar cryptomunten. Toch ontbreekt er wetgeving en regulering rond de bitcoin en andere cryptocurrency. Dat hoeft niet te verbazen: bitcoin ontstond als een betaalmiddel zonder centraal toezicht, dus in principe heeft er niemand iets over te zeggen.

Een les rond de wetgeving en regulering van cryptomunten dwingt ons tot een woordje uitleg over cryptomunten in het algemeen. Zoals we al uitgebreid beschreven hebben in dit artikel, is blockchain – dat is de technologie achter cryptomunten – een gedecentraliseerd systeem zonder toezichthouder. Cryptomunten zijn dus niet gereguleerd en vallen onder geen enkele vorm van overheidscontrole. Dat was ook de bedoeling: de bitcoin ontstond als een compleet onafhankelijk betalingssysteem.

Fraude in cryptomunten

Het gebrek aan overheidscontrole lijkt vaag, maar heeft concrete gevolgen. Stel, u heeft een bedrag om te beleggen en de keuze bestaat tussen investeren in een cryptomunt of simpelweg het bedrag op een spaarrekening plaatsen. Als u in het eerste geval uw geld kwijtraakt doordat een cryptomunt het opeens minder doet, dan is dat pech. Spaarrekeningen daarentegen krijgen beveiliging van het Belgische Garantiefonds. Mocht de bank failliet gaan, dan krijgt u het gespaarde bedrag gegarandeerd terug. Het gaat om een maximum van 100.000 euro per bank.

Er is nog een ander gevaar. Fraudeurs, want die bestaan ook in de wereld van cryptomunten. De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) waarschuwde al voor zeker 120 websites rond cryptomunten waarvoor aanwijzingen van fraude zijn.

De sites hebben meestal dezelfde manier van werken, waarbij ze een handelsplatform beloven aan beginners. Alleen kunnen die consumenten uiteindelijk hun geld nooit recupereren. Of de site verdwijnt plots, waardoor ze hun geld kwijt zijn. De FSMA raadt ten stelligste af om cryptomunten te kopen.

Beleggen in cryptomunten is verboden

In ons land is het trouwens verboden om beleggingsproducten te verkopen die gelinkt zijn aan virtuele munten. Ook reclame maken voor zulke beleggingsproducten, is verboden. België hanteert dus een harde aanpak op het vlak van cryptomunten, al blaast onze federale regering soms warm en koud op het vlak van cryptocurrency.

In augustus 2018 was federaal minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) bijvoorbeeld aanwezig op de lancering van een start-up om te handelen in virtuele munten. Dat is op zijn zachtst gezegd merkwaardig als reclame voor beleggingsproducten met cryptomunten verboden is in België. In de tweet hieronder kunt u trouwens lezen dat Alexander De Croo zich in ieder geval positief uitliet over BIT4You, de start-up in kwestie.

De Belgische fiscus vindt dan weer dat er belastingen op handel in cryptocurrency moeten komen. In 2017 stapte een informaticastudent naar de fiscale rulingdienst met de vraag of hij belastingen moest betalen op de winst die hij via cryptomunten genereerde. De belastingdienst sloeg aan het denken: hoe zien we inkomsten uit virtuele munten? En welke belastingvoet geldt erop? Wat de fiscus uiteindelijk beslist heeft, kunt u hier ontdekken.

EU wil wetgeving rond cryptomunten

Ook de Europese Unie roerde zich al op het vlak van wetgeving en regulering rond cryptomunten. Begin 2018 startte de Europese Commissie een onderzoek rond de noodzaak aan wetgeving omtrent de handel in virtuele munten. ‘Om competitief te blijven moet Europa deze innovatie omarmen. Maar we moeten ook samenwerken met onze partners in de G20 om de consumenten te beschermen’, zei toenmalig vicevoorzitter Valdis Dombrovskis over cryptocurrency.

Tijdens de Groep van Twintig in Japan, in juni 2019, kwam het er dan uiteindelijk van. Alle ministers van Financiën van die G20 bespraken het onderwerp cryptomunten en zagen naar eigen zeggen ‘de grote voordelen van virtuele munten voor het financiële systeem en de gehele economie’. Net als de ECB zijn de ministers ervan overtuigd dat cryptocurrency geen bedreiging is voor de Europese economie. Dat staat ook in een rapport van de Europese Centrale Bank, zoals hieronder in de tweet staat.

VK: ‘Regulering rond cryptomunten niet nodig’

Natuurlijk neemt ieder land graag een eigen standpunt in omtrent virtuele munten. Eind juli 2019 gaf de Financial Conduct Authority – de financiële waakhond van het Verenigd Koninkrijk – aan dat de bitcoin geen regulering nodig heeft. In een verklaring, die u in de tweet onderaan even kan nalezen, zegt de FCA dat de bitcoin en andere cryptomunten meestal gedecentraliseerd zijn en als ruilmiddel gebruikt worden.

Conclusie: de wetgeving en regulering rond cryptocurrency of virtuele munten staan nog in hun kinderschoenen. Veel overheden in verschillende landen hebben bedenkingen of twijfels bij cryptomunten, maar weten niet goed hoe ermee om te gaan. Het is bovendien moeilijk om in te grijpen in betaalsystemen zoals cryptocurrency, want overheidscontrole gaat in tegen de idealen van cryptomunten.

Meer