“Het merk ‘Barcelona’ is dood”

Het merk ‘Barcelona’ is dood. Dat heeft José Luis Bonet, de voorzitter van de Spaanse Kamer van Koophandel, gezegd ter gelegenheid van de Spaanse Conferentie voor bedrijfsleiders. Bonet is ook de voorzitter van Freixenet, de bekende Catalaanse producent van cava-wijnen.Bonet merkte op dat Barcelona nooit eerder een internationale aanbesteding had verloren. Dat dit maandag wel gebeurde, toen het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) aan Amsterdam en niet aan de Catalaanse hoofdstad werd toegewezen, moet alle alarmsignalen doen afgaan, aldus de Catalaanse bedrijfsleider.

“Wat daar is gebeurd is zeer erg. Het merk ‘Barcelona’ is dood.” Volgens Bonet “is de schade onherstelbaar, tenzij de verkiezingsuitslag een herstel mogelijk maakt.”

Volgens Bonet kan enkel de zakenwereld dat herstel bewerkstelligen.

“De onderneming is de ruggengraat van het land en heeft een ongekende macht. We moeten duidelijk maken wat gebeuren kan, maar we moeten dat doen voor 21 december.”

Bonet sprak zich altijd uit tegen de unilaterale onafhankelijkheidsverklaring. Dat leverde hem krediet op in de rest van Spanje, maar Catalaanse separatisten richten hun boycotoproep sinds dan op Freixenet. Dat bedrijf behield – in tegenstelling tot 2.500 andere ondernemingen – wel zijn hoofdzetel in Catalonië.Op dezelfde conferentie wist Luis de Guindos, de Spaanse minister van Economie, te melden dat in het vierde kwartaal van 2017 een forse vertraging van de economie wordt opgemeten in Catalonië, al bewaarde hij zijn groeivoorspelling van 3,1% voor het ganse land.

2.500 bedrijven hebben Catalonië al verlaten

De uittocht van bedrijven uit Catalonië gaat vanwege de politieke onzekerheid in de deelstaat onverminderd verder. In totaal hebben sinds 2 oktober ruim 2.540 bedrijven hun zetel uit Catalonië naar andere Spaanse steden verhuisd, blijkt uit cijfers die het Catalaanse handelsregister vrijgaf. Ze vertegenwoordigen 30% van het Catalaanse bbp. Wel vermindert het aantal bedrijven dat uit Barcelona en omgeving wegtrekt.

Speelt Barcelona ook het Mobile World Congress kwijt?

De politieke onzekerheid in Catalonië zaait ook twijfels over de organisatie van het jaarlijkse Mobile World Congress (MWC). Dat evenement wordt sinds 2011 onafgebroken in Barcelona georganiseerd. Contractueel zou het daar ook tot 2023 moeten blijven.

De volgende editie vindt plaats van 26 februari tot 1 maart 2018 en zal sowieso in de Catalaanse hoofdstad worden gehouden. Maar wat daarna gebeurt is niet duidelijk. De GSMA, dat is de organisator van het evenement, wil niet bevestigen of het evenement ook na 2018 nog in Barcelona zal plaatsvinden, ondanks dat er een contract loopt tot en met 2023.

Volgens John Hoffman (foto), de CEO van GSMA, kan het MWC ook na volgend jaar nog in Barcelona plaatsvinden. De organisatoren eisen dan wel harde garanties omtrent de politieke stabiliteit in de regio. GSMA monitort de politieke situatie in Spanje en Catalonië om te zien of die enige impact op het congres hebben.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20