“Ook Freixenet en Codorníu weg uit Catalonië”

Josep Lluís Bonet, de voorzitter van de bekende Catalaanse cava-producent Freixenet  en tevens de voorzitter van de Spaanse Kamer van Koophandel, gaat zijn raad van bestuur voorstellen om de zetel van het bedrijf buiten Catalonië te verhuizen. Dat heeft hij gezegd op de Spaanse radiozender RNE. Bonet waarschuwt voor de gevolgen van een unilaterale onafhankelijkheidsverklaring. Eerder deze week zei Carles Puigdemont, de president van de Generalitat de Catalunya, dat de unilaterale onafhankelijkheid ‘een kwestie van dagen was’. Bonet sprak in dat verband tegenover de RNE van ‘een ware catastrofe voor Catalonië, Spanje en ook voor Europa’.

“Een unilaterale onafhankelijkheidsverklaring is geen grap, weet u. Een tsunami van bedrijven die Catalonië verlaten wordt dan realiteit. De schade aan het imago van de deelstaat wordt dan zo goed als onherstelbaar. Een absurditeit.”

Codorníu

Bonet (op de foto links naast de Spaanse koning Felipe VI) krijgt steun vanuit onverwachte hoek. Ook zijn grootste concurrent Codorníu maakt plannen om Catalonië te verlaten. De grootste aandeelhouder van het bedrijf – de familie Subraya – bevestigt dat. De crisis heeft “wel degelijk grote gevolgen voor de werknemers, leveranciers en klanten van Codorníu. Die zijn over het ganse Spaanse grondgebied verspreid. Ons bedrijf is Catalaans en ook Spaans.”

Het bedrijf betreurt dat sommigen de naam Codorníu in dat verband hebben misbruikt voor politiek gewin.

“We ontkennen ooit aan politiek te hebben gedaan. Actief, noch passief. Sommige commentaren die we nooit hebben uitgesproken, maar ons wel worden aangewreven, hebben ons imago besmeurd.”

Volgens Mar Raventós, de voorzitter van Codorníu,’ is het onbegrijpelijk dat de Catalaanse bedrijven, die enkel werkgelegenheid en welvaart willen creëren in het ganse land, de prijs zouden moeten betalen voor een politieke situatie en zo onder druk worden gezet.’

“Daarom is het de plicht van elk Catalaans bedrijf om de risico’s die gepaard gaan met unilaterale onafhankelijkheid op tafel te leggen.”

De economische instorting van een regio

Donderdag werd bekend dat zowel de Banc Sabadell als de Caixabank naar respectievelijk Alicante en Palma de Mallorca verhuizen. Maar er zijn nog een reeks andere bedrijven waar over een verhuis wordt gesproken. Onder hen IBEX35-zwaargewicht Gas Natural en verzekeringsbedrijf Catalana Occidente.Vorige maand al had Josep Bou, de voorzitter van de lokale ondernemersorganisatie Empresarios de Cataluña, gewaarschuwd dat indien Catalonië zich zou losmaken van Spanje, zware economische consequenties gevolgen dreigen. Volgens Bou moet men er dan rekening mee houden dat het bruto binnenlandse product van de regio met minstens 16 procent en mogelijk 20 procent zou doen inkrimpen. De regionale werkloosheid zou tot 42 procent toenemen.“Men moet bijzonder goed beseffen dat een onafhankelijkheidsverklaring tot een economische instorting van de regio zal leiden,” waarschuwde Josep Bou. Hij voegt eraan toe dat de problemen rond een eventuele onafhankelijkheid van Catalonië het lokale bedrijfsleven al ongeveer 1 miljard euro inkomsten hebben gekost.