Barcelona dreigt nu ook het Mobile World Congress te verliezen

De politieke onzekerheid in Catalonië zaait ook twijfels over de organisatie van het jaarlijkse Mobile World Congress (MWC). Dat evenement wordt sinds 2011 onafgebroken in Barcelona georganiseerd. Contractueel zou het daar ook tot 2023 moeten blijven.

De volgende editie vindt plaats van 26 februari tot 1 maart 2018 en zal sowieso in de Catalaanse hoofdstad worden gehouden. Maar wat daarna gebeurt is niet duidelijk. De GSMA, dat is de organisator van het evenement, wil niet bevestigen of het evenement ook na 2018 nog in Barcelona zal plaatsvinden, ondanks dat er een contract loopt tot en met 2023.

Het MWC is de combinatie van ’s werelds grootste tentoonstelling voor de mobiele industrie en een congres waarin de toplui van mobiele operatoren, verkopers en contentproducenten bijeenkomen. Indien het evenement verhuist zal de stad Barcelona 450 miljoen euro aan inkomsten zien verdwijnen. Elk jaar opnieuw komen naast 2.300 bedrijven ook ruim 100.000 mensen op het evenement af.

Barcelona had zich ook kandidaat gesteld om het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) te gaan huisvesten. Dat moet als gevolg van de Brexit van Londen naar het Europese vasteland verhuizen. Maar EU-diplomaten hebben al gezegd dat de politieke onrust als gevolg van het onafhankelijkheidsdebat de kansen van de stad hebben gedecimeerd. De EU heeft aangekondigd een beslissing over de toewijzing van de gaststad voor het EMA op 20 november te zullen nemen.

Machtswissel in het stadhuis?

Volgens John Hoffman (foto), de CEO van GSMA, kan het MWC ook na volgend jaar nog in Barcelona plaatsvinden. De organisatoren eisen dan wel harde garanties omtrent de politieke stabiliteit in de regio. GSMA monitort de politieke situatie in Spanje en Catalonië om te zien of die enige impact op het congres hebben.

De grootste bekommernis van Hoffman is niet een eventuele machtswijziging in Catalonië, dan wel in het stadhuis van Barcelona. Barcelona en Comu, de coalitie die wordt geleid door burgemeester Ada Colau en die verschillende linkse partijen verenigt, heeft dit weekeinde de samenwerking met de socialistische PSC opgeblazen. Die laatste had de activering van artikel 155 door de regering Rajoy gesteund, wat Colau en co onacceptabel vonden. Maar de burgemeester leidt nu wel een minderheidscoalitie, met amper 11 van de 41 gemeenteraadsleden.

Leegloop

Onderstaande grafiek die afgelopen weekeinde in de krant El Paìs werd gepubliceerd toont aan dat de politieke onrust grote gevolgen heeft voor de Catalaanse economie. 2.388 bedrijven hebben tussen 2 oktober en 9 november hun hoofdzetel uit Catalonië weggehaald om hem in een andere deelstaat te vestigen. Samen vertegenwoordigen ze bijna 30% van het Catalaanse bbp.