Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 14 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Herstel op Vlaamse arbeidsmarkt zet zich verder door

Logo Business AM
Carrière

08/07/2020 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Onder meer in de horeca is de impact van de coronacrisis nog duidelijk voelbaar. - Carsten Koall/Picture Alliance

Tijdens de maand juni zijn door bedrijven en organisaties bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) in totaal 21.355 vacatures aangemeld. Dat betekende een stijging met 30,5 procent tegenover de maand voordien.

Tegenover de maand juni vorig jaar is er sprake van nagenoeg een status-quo. De cijfers tonen volgens de VDAB een duidelijk herstel van de Vlaamse arbeidsmarkt.

‘Het herstel dat zich in mei op de Vlaamse arbeidsmarkt al aandiende, zet zich nu verder,’ aldus de Vlaamse arbeidsdienst. Tijdens de maanden maart, april en mei ging de Vlaamse arbeidsmarkt onder invloed van de coronacrisis door een dal.

Die problemen manifesteren zich ook in de cijfers over de tijdspanne van een volledig jaar. De voorbije twaalf maanden kon de VDAB immers ongeveer 263.000 vacatures registreren. Dat betekende een daling met 9 procent tegenover de twaalf maanden voordien.

Horeca

Niet alle sectoren kunnen echter een groei melden. Onder meer de horeca, het toerisme, de beveiliging en de managementbureaus kunnen in vergelijking met juni vorig jaar minder vacatures aanbieden.

Gewezen wordt naar de horeca en het toerisme, waar de voorbije maand 674 vacatures werden geteld. Dat betekende een daling met 33,7 procent tegenover de maand juni vorig jaar. Toch kon ook hier tegenover de maand mei dit jaar, ton 182 vacatures werden genoteerd, een groei worden gemeld.

Hilde Crevits, Vlaams minister van Werk, zegt bovendien te verwachten dat ook hier snel opnieuw een stijging zal volgen. Inmiddels hebben immers ook de restaurants en cafés opnieuw hun deuren mogen openen, terwijl sinds begin juli ook de pretparken weer kunnen worden bezocht.

‘Indien deze trend zich verder kan zetten, zit de Vlaamse arbeidsmarkt opnieuw op het goede spoor,’ aldus de minister. Hilde Crevits benadrukt tegelijkertijd het belang aan bijscholing en omscholing. Op die manier kunnen op de arbeidsmarkt vraag en aanbod immers beter op elkaar worden afgestemd.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks