De Europese werkloosheid is een probleem voor later

De werkloosheid in de eurozone in mei is licht gestegen tegenover de maand ervoor, tot 7,4 procent van de totale arbeidsbevolking. Dat cijfer reflecteert het banenverlies door de coronalockdowns, die tijdens die periode nog van kracht waren in het grootste deel van Europa. Die verliezen lijken niet zo catastrofaal als eerder voorspeld. Maar dat is mogelijk een vals gevoel van veiligheid. 

De werkloosheid in de eurozone steeg in mei tot 7,4 procent tegenover respectievelijk 7,1 en 7,3 procent in maart en april. België behoort tot de betere leerlingen van de klas, met een werkloosheidspercentage voor mei van 5,4 procent (tegenover 5,3 procent een maand eerder).

De jongeren (onder 25 jaar) zijn vooral de dupe van het coronagerelateerde banenverlies. De jeugdwerkloosheid in mei bedroeg 16 procent in de eurozone, tegenover 15,7 procent de maand ervoor. 

Schijnbare weerstand

Ondanks uitschieters zoals in Spanje, lijkt het alsof Europese arbeidsmarkten grotendeels bestand zijn tegen de toorn van de pandemie. Dat komt voornamelijk omdat de meeste Europese landen vergelijkbare systemen invoerden als de tijdelijke werkloosheid bij ons. Daarbij betaalt de staat het grootste deel van de salarissen van de werknemers die bedrijven tijdelijk niet kunnen betalen. Op die manier kunnen de werknemers hun job behouden. Arbeiders en bedienden die van zulke programma’s genieten, zijn niet opgenomen in de werkloosheidscijfers. 

In de meeste landen lopen die programma’s eind deze maand af (in België loopt de tijdelijke werkloosheid door overmacht wel nog tot het einde van het jaar). 

Analisten vrezen dat de werkloosheid op korte termijn zal stijgen als de staat niet meer bijspringt om de lonen te betalen, en het aantal faillissementen in bijvoorbeeld de autosector of de luchtvaart nog zal stijgen. De Europese Centrale Bank voorspelt dat de werkloosheid een recordhoogte van 12,5 procent zal bereiken tegen volgend jaar, hoger dus dan de piek van 2013. Als er de komende maanden opnieuw lockdowns worden ingevoerd, zullen die projecties nog de hoogte ingaan. 

Meer