174 meldingen van misbruik tijdelijke werkloosheid

De RVA heeft tot nog toe 174 meldingen van misbruik van tijdelijke werkloosheid ontvangen. Dat zegt minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) dinsdag.

Er wordt massaal gebruikgemaakt van tijdelijke werkloosheid tijdens de coronacrisis. De RVA kreeg al aanvragen voor in totaal 1,36 miljoen werknemers van 133.000 bedrijven. Tegelijk zijn er ook controles op misbruik, waarbij administratieve sancties aan ondernemingen opgelegd kunnen worden en strafsancties mogelijk zijn. De boete kan in bepaalde gevallen oplopen tot 48.000 euro per betrokken werknemer.

Het misbruik dat volgens de RVA het vaakst voorkomt, is dat mensen in tijdelijke werkloosheid worden geplaatst terwijl toch wordt gevraagd voort te werken. Een ander misbruik is het voorzetten van de activiteiten met goedkopere arbeidskrachten terwijl toch collectief tijdelijke werkloosheid is aangevraagd.

Werknemers

Ook werknemers kunnen overigens sancties krijgen bij misbruik, bijvoorbeeld als in het zwart wordt bijgeklust of als een tijdelijke werkloosheidsuitkering wordt gecumuleerd met andere uitkeringen.

De RVA ontvangt dagelijks klachten over misbruik van tijdelijke werkloosheid, intussen al 174. De klachten komen van burgers, ondernemingen of andere organisaties. Alle klachten worden onderzocht. Resultaten kunnen de komende weken worden verwacht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20