Nog een derde van kmo’s heeft tijdelijke werkloosheid nodig in juli en augustus

Een op de drie kmo’s zegt dat ze in juli en augustus nog gebruik zal maken van de steunmaatregel van tijdelijke werkloosheid. Dat blijkt vrijdag uit een tewerkstellingsenquête van hr-dienstverlener SD Worx bij 1.011 bedrijfsleiders en personeelsverantwoordelijken in heel België.

Volgens SD Worx is de nood het kleinst bij kmo’s met minder dan vijf werknemers en in Vlaams-Brabant. Bij kmo’s met 20 tot 25 werknemers en in Limburg is de nood het hoogst. De cijfers zijn wel een daling ten opzichte van juni.

Desondanks plant de meerderheid, bijna zes op de tien, geen gebruik te maken van tijdelijke werkloosheid in juli en augustus. Iets minder dan een op de tien weet het niet. Ook dat is gevoeliger lager dan in april: de onzekerheid over de impact van het coronavirus is dus afgenomen. Verder blijkt uit de enquête dat ruim een op de tien kmo’s tijdelijke werkloosheid zal inzetten voor meer dan de helft van de te werken dagen. Een op de vijf plant voor minder dan de helft van de dagen. Ongeveer een op de twintig zet tijdelijke werkloosheid in voor alle dagen.

‘Een bevraging bij onze klanten leert ons dat de tijdelijke werkloosheid de meest genomen maatregel is, bij zes op de tien van onze klanten. De hoofdredenen: effectieve ontslagen vermijden, tijdelijk de kosten drukken en de daling van inkomsten compenseren’, zegt Annelies Rottiers, strategisch adviseur kmo’s bij SD Worx.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20