Een op de drie kmo’s riskeert crisis niet te overleven als lockdown langer duurt

Een op de drie kmo’s riskeert door een gebrek aan eigen vermogen de crisis niet te overleven als de lockdown langer duurt. Dat meldt Belfius dinsdag op basis van onderzoek van een staal van 19.000 typisch Belgische bedrijven.

Veel Belgische kleine en middelgrote ondernemingen werkten al voor het uitbreken van COVID-19 in penibele financiële omstandigheden. Volgens Belfius kampte een op de vijf van deze bedrijven al met een gebrek aan voldoende liquiditeit.

‘Hun beschikbare cash en kortetermijnvorderingen volstaan dus niet om hun kortetermijnverplichtingen na te komen’, zegt de bank. Op middellange termijn zou volgens Belfius zelfs 30,8 procent van deze bedrijven kunnen verdwijnen omdat ze over te weinig kapitaal beschikken.

‘Ze hebben met andere woorden te weinig eigen vermogen of te veel schulden. De economische schok van het coronavirus overleven wordt voor deze bedrijven dus uiterst moeilijk’, klinkt het.

Bijna 15 procent van de Belgische kmo’s heeft zowel problemen met liquiditeit als met solvabiliteit. ‘Deze laatste zijn vooral actief in de detail- en groothandel, in de horeca, autoherstellingen, de bouw en transport. Het zijn precies die sectoren die nu net zo hard geraakt worden door de lockdown.’

Het is volgens Belfius dus van groot belang dat deze economische crisis zo kort mogelijk is en dat alle compensatiemaatregelen van de Belgische overheden volop hun werk kunnen doen voor zo veel mogelijk bedrijven. ‘Ons kmo-model wordt hier serieus op de proef gesteld.’

Meer