Heizelpaleizen krijgen coronadodende lampen

De Heizelpaleizen van Brussels Expo worden tegen het einde van de zomer uitgerust met een nieuw ziektekiemdodend zuiveringssysteem dat gebruik maakt van UV-C-lampen. De installaties moeten de 120.000 vierkante meter in de evenementenhallen ‘Covid-safe’ maken.

UV-C-straling wordt al gebruikt in onder meer ziekenhuizen, laboratoria en in sommige landen op het openbaar vervoer om ruimtes te steriliseren. De straling werkte bijvoorbeeld al bij de bestrijding van virussen zoals SARS en MERS en dus mogelijk ook tegen Covid-19. De UV-C-straling tast het DNA van micro-organismes zoals virussen aan en doodt hen.

Alle ruimtes in de Heizelpaleizen, ook de toiletten, kantoren of vergaderzalen, worden ingericht met de technologie om zo de ziekteverwekkende elementen, virussen en bacteriën in de lucht en op oppervlakken te doden als er evenementen en beurzen plaatsvinden. ‘Het is perfect geschikt voor infrastructuur met publiek’, zegt Denis Delforge, CEO van Brussels Expo. ‘Het gaat om een investering van 1,2 miljoen euro. Dat is ongeveer 10 euro per vierkante meter en dus betaalbaar. De lampen zullen wel elk jaar vervangen moeten worden.’

Voor Brussels Expo is het nu wachten op de levering en de plaatsing van de lampen. Het hoopt tegen het einde van de zomer alle twaalf paleizen te hebben uitgerust met de technologie. Aangezien massa-evenementen deze zomer verboden zijn, verwacht Delforge pas vanaf september opnieuw evenementen te kunnen organiseren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20