Heeft de beurs haar grip op de realiteit verloren?

De S&P500 kwam dinsdag tot een recordhoogte, nadat het zijn vorige record brak met 0,1 procent. De brede Amerikaanse beursindexverloor een derde van zijn waarde in het begin van de pandemie, maar maakte sindsdien een ongeziene remonte van 50 procentpunten. Hoe komt het dat de beurzen zulke hoge toppen scheren, terwijl we in de echte wereld de grootste economische crisis sinds de Tweede Wereldoorlog meemaken?

Zo’n recordmarkt is zijn op zijn minst contra-intuïtief te noemen, gezien de menselijke en economische ravage veroorzaakt door het coronavirus. Of zoals de bekende beursanalist Howard Silverblatt het stelt: ‘Deze markt is compleet geschift!’.

Volgens Andrew Ross Sorkin, die voor The New York Times de uitstekende businessnieuwsbrief Dealbook beheert, zijn er vijf belangrijke overwegingen die investeerders maken om de ongeziene beursrally op de S&P500 te rechtvaardigen:

  • Financiële markten kijken vooruit: beleggers anticiperen op economische ontwikkelingen op middellange termijn. Beleggers kijken voorbij het slechte nieuws van vandaag en verwachten betere omstandigheden over 12 tot 18 maanden. 
  • Het voortdurende geluk van een paar grote technologiebedrijven: het zwaartepunt van de markt ligt eigenlijk bij slechts vijf bedrijven: Alphabet, Amazon, Apple, Facebook en Microsoft. Samen zijn die goed voor meer dan een vijfde van de marktwaarde van de S&P500. De aandelen van ‘de grote vijf’ zijn gezamenlijk ongeveer 40 procent gestegen. De 495 andere aandelen van de index hebben collectief slechts een paar procentpunten verloren. 
  • Wedden op een vaccin: gezien de dagelijkse krantenkoppen over een potentieel vaccin willen beleggers die gouden kans niet mislopen. Ze willen voldoende geïnvesteerd hebben, zodat als het nieuws komt dat er een werkend vaccin is, ze mee surfen op de golf die de beurzen (nog) hoger zal jagen. 
  • Geld verliest zijn waarde: centrale banken geven duidelijk aan dat ze nog niet van plan zijn om te stoppen met ‘gratis geld’ te drukken. Daartoe zijn ze eigenlijk ook verplicht, omdat overheden momenteel tegen sneltempo schulden aan het maken zijn. Om die schuldenberg beheersbaar te maken houden centrale banken de rente structureel laag. Daarom is het minder interessant voor beleggers om in valuta of in obligaties te investeren. De aandelenmarkt is dan een voor de hand liggend alternatief. 
  • Nog meer steunprogramma’s: investeerders rekenen erop dat het Amerikaanse Congres bedrijven in de toekomst gaat blijven steunen en nog meer stimuluspakketten in de economie gaat pompen.

Toch lijkt het irrationeel dat we aan de ene kant massale ontslagen en een knoert van een recessie zien, en aan de andere kant koersstijgingen steiler dan de muur van Geraardsbergen. Deze beursrally gaat nog steeds uit van de premisse dat het binnen anderhalf jaar ook in de reële economie opnieuw feest is. We weten pas in de toekomst of de beleggers gelijk krijgen.

Meer