Grote coalities werken niet: Ook Duitsland verliest zijn middenklasse aan uiterst-rechts

De Friedrich Ebert Foundation, een politieke stichting gefinancierd door de Duitse sociaal-democratische SPD, voert om de twee jaar de Mitte-Studie uit. Letterlijk vertaalbaar als de studie van het centrum, bevat ze een statistisch detail dat andere peilingen ver overstijgt. De conclusie leest grimmig. Er wordt gewag gemaakt van een dramatische ruk naar rechts onder kiezers die vroeger centrumpartijen steunden. De studie kreeg dit jaar dan ook de titel ‘Die distanzierte Mitte‘ mee.

Waarom is dit belangrijk?

De studie bevestigt dat steeds meer Duitse centrumkiezers in de uiterst-rechtse AfD (Alternative für Deutschland) de oplossing, eerder dan het probleem zien. Een deel van het midden van de samenleving distantieert zich dus duidelijk van de democratie. Uiterst-rechtse verhalen over de meervoudige crises, vermeende verklaringen en simplistische oplossingen dringen steeds verder door tot het centrum, schrijven de auteurs. De grens met rechts wordt poreuzer.

In het nieuws. De Mitte-Studie toont aan dat 8% van de centrumkiezers nu uiterst-rechtse opvattingen heeft. Dat is een stijging van 2 à 3% vergeleken met twee jaar geleden. Bovendien valt 20% van de bevolking in een grijs gebied tussen centrum en uiterst-rechts.

  • Deze 28% vormt de vijver waarin de AfD vist. Dat naast haar eigen trouwe kern welteverstaan, waarvan het gros zich buiten de middenklasse situeert.
  • De Alternative für Deutschland (AfD) werd vorig jaar nog in een rapport van
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer