“Grootste windmolenpark op zee ter wereld” bereikt belangrijke mijlpaal

Het in aanbouw zijnde offshore-windmolenpark Hornsea 2 heeft zijn eerste stroom geproduceerd. Dat meldt het Deense energiebedrijf Orsted, dat verantwoordelijk is voor de bouw van het gigantische project.

Hornsea 2 ligt in wateren op ongeveer 89 kilometer van de oostkust van het Verenigd Koninkrijk en is van aanzienlijke omvang. Het park ligt verspreid over een gebied van 462 km², gebruikt 165 turbines van Siemens Gamesa en moet een capaciteit hebben van meer dan 1,3 gigawatt (GW). Orsted zegt dat het park na voltooiing “meer dan” 1,3 miljoen huishoudens van stroom zal voorzien, weet zakensite CNBC.

“Samen genoeg stroom voor meer dan 2,3 miljoen huishoudens”

Het project heeft zaterdagavond laat zijn eerste stroom opgewekt. Volgens Orsted zal Hornsea 2, wanneer het in 2022 volledig operationeel is, ’s werelds grootste operationele offshore windmolenpark worden.

Volgens het bedrijf is die titel momenteel in handen van Hornsea 1, het “zusterproject” van Hornsea 2. “Samen zullen de twee projecten genoeg stroom kunnen leveren voor meer dan 2,3 miljoen huishoudens”, aldus Orsted eerder deze week.

In een verklaring die tegelijk met de aankondiging van het bedrijf werd uitgegeven, zei Patrick Harnett, senior programmadirecteur voor Hornsea 2: “Vanaf hier hebben we de eindstreep in zicht als we de resterende turbines installeren en doorgaan met het testen en in bedrijf stellen (…) van ons windpark (…) in het nieuwe jaar.”

40 gigawatt aan capaciteit tegen 2030

Het Verenigd Koninkrijk is de thuisbasis van een volwassen offshore windsector die de komende jaren alleen maar zal groeien. Autoriteiten streven naar 40 GW aan capaciteit tegen 2030.

De Europese Unie, het statenverband waar het Verenigd Koninkrijk in januari 2020 uit stapte, mikt dan weer op 300 GW offshore-windmolencapaciteit tegen het midden van deze eeuw. Om dat te bereiken, wil de Europese Commissie de komende decennia 800 miljard euro investeren in windparken op zee. Die enorme investering in offshore windenergie, de grootste ooit, is een cruciaal onderdeel van de Europese Green Deal, het koepelplan om de Europese economieën koolstofarm te maken in 2050.

(mah)

Meer