Grootste windmolenpark op zee ter wereld levert stroom aan 1 miljoen Britse gezinnen

Binnen enkele weken moet Hornsea One operationeel zijn. Dat is het grootste windmolenpark op zee ter wereld. De Britse overheid wil een derde van de Britse stroom uit hernieuwbare bronnen halen.

Hornsea One is een fenomenale onderneming. Het windmolenpark is al onder constructie sinds 2014. De laatste turbine is vorige week gezet. In 2020 begint het park te draaien. Dan zal Hornsea One voor 1 miljoen Britse gezinnen stroom opwekken.

Hornsea

Het windmolenpark ligt op 127 kilometer van de kust van Yorkshire. Het is 629,6 vierkante kilometer groot. Dat is twee keer de oppervlakte van Malta. Naast Hornsea One is plaats voorzien voor Hornsea Two, dat voor 1,6 miljoen gezinnen elektriciteit zal genereren. Hornsea Three zal goed zijn voor twee miljoen gezinnen. In totaal komen er vier windmolenparken onder de noemer Hornsea. De laatste moet af zijn tegen 2030. Dan zal het volledige Hornsea-project 8 procent van de Britse energieconsumptie verzorgen.

Er

Er komen op het eerste windmolenpark 174 windturbines. Die zijn elk meer dan honderd meter groot. De rotorbladen meten zestig meter elk. Een volledig draaiende rotor heeft een grotere diameter dan het wiel van het bekende reuzenrad London Eye. Met elke slag van de rotor genereert elke turbine elektriciteit voor een gezin voor een dag.

Klimaatdoelstellingen

Hornsea One past in de klimaatdoelstellingen van Groot-Brittannië. De Britten willen tegen 2030 minstens een derde van hun elektriciteit uit windenergie halen. Er zijn intussen 37 offshore-windmolenparken in Britse wateren. Daarmee zijn de Britten de grootste Europese speler in windenergie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20