Gevreesde asteroïde Apophis zal aarde komende 100 jaar dan toch niet raken

De asteroïde Apophis is dan toch niet zo bedreigend, althans voor de komende 100 jaar. Dat meldt het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA. 

De NASA bestempelde Apophis na zijn ontdekking in 2004 als een van de gevaarlijkste asteroïden voor onze planeet. Even leek het of er een reële kans bestond dat de asteroïde in 2029 tegen de aarde zou knallen. Na nieuwe berekeningen werd dat bijgesteld naar 2036, en dan nog eens naar 2068. 

Maar nu bevestigt de NASA op basis van een nieuwe analyse dat de aarde ook in 2068 aan een botsing met de 340 meter grote planetoïde zal ontsnappen. ‘Een inslag in 2068 behoort niet meer tot de mogelijkheden, en onze berekeningen laten geen inslagrisico zien voor ten minste de komende 100 jaar’, zegt Davide Farnocchia, een wetenschapper die voor NASA objecten in de buurt van de aarde bestudeert. 

‘Boegbeeld van gevaarlijke asteroïden’

De asteroïde vloog onlangs op zo’n 17 miljoen kilometer van onze planeet. Astronomen konden met radarwaarnemingen hun schatting van de baan van de asteroïde rond de zon nauwkeuriger inschatten, waardoor ze met zekerheid kunnen uitsluiten dat er in 2068 – en lang daarna – een botsing zal plaatsvinden.

‘Toen ik na mijn studie met asteroïden begon te werken, was Apophis het boegbeeld van gevaarlijke asteroïden’, zegt Farnocchia. ‘Het geeft een zeker gevoel van voldoening om hem van de risicolijst verwijderd te zien.’

Op 13 april 2029 zal Apophis tot op 32.000 kilometer van de aarde komen, ongeveer een tiende van de afstand tot de maan en dichterbij dan de communicatiesatellieten die op 36.000 kilometer rond de aarde hangen. Telescopen of verrekijkers zullen dus niet nodig zijn om de asteroïde waar te nemen. (am)

Lees ook: Start-up brengt NASA-fietsband op de markt in 2022: nooit meer lek rijden

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20