Start-up brengt NASA-fietsband op de markt in 2022: nooit meer lek rijden

Een Amerikaanse start-up hoopt binnenkort de banden van uw stalen ros te vervangen met geavanceerde bandentechnologie die door het Amerikaans ruimtevaartagentschap NASA is ontwikkeld voor zijn robotjeeps

Het in Los Angeles gevestigde Smart Tire Company ontwikkelt samen met de NASA luchtloze fietsbanden met zogenoemde ‘shape memory alloy’-technologie (SMA), uitgevonden door het ruimtevaartagentschap voor gebruik op maan- en Marsmissies. 

De zogeheten Metl-band is gemaakt van geavanceerde, lichtgewicht materialen zoals NiTinol+. Het resultaat is een hightech band die elastisch is zoals doorsnee rubber, maar die even sterk is als titanium en zijn vorm behoudt. Nooit meer een lekke band, dus. 

‘Fietsers zullen niet kunnen wachten om deze zeer cool uitziende, space age Metl-banden die niet lek gaan in handen te krijgen’, zegt Earl Cole, CEO van The Smart Tire Company. ‘De unieke combinatie van deze geavanceerde materialen, gekoppeld aan een milieuvriendelijk ontwerp van de volgende generatie zorgt voor een revolutionair product.’

NASA-technologie

The Smart Tire Company werd in 2020 opgericht door Cole en blockchain-ingenieur Brian Yennie. Kort daarna sloegen ze de handen in elkaar met Santo Padula en Colin Creager, twee medewerkers van het NASA Glenn Research Center, om de revolutionaire bandentechnologie op de markt de brengen. 

Shape memory alloys zien er veelbelovend uit om een revolutie teweeg te brengen in de hele industrie van banden op aarde’, zegt Padula, de NASA-materiaalwetenschapper die hielp bij de ontwikkeling van de band. ‘En dat is nog maar het topje van de ijsberg.’

De luchtloze Metl-band. Foto: Smart Tire Company

De fietsbanden komen er in een goude, zilvere en blauwe uitvoering. Hoewel het bedrijf nog niets gelost heeft over de prijs, zullen de eerste Metl-banden naar verwachting al in 2022 van de band rollen. 

De start-up werkt ook samen met de Amerikaanse deelstepaanbieder Spin, een onderdeel van Ford, om SMA-banden voor e-scooters te ontwikkelen. Op termijn wil het zelfs autobanden aanbieden. (ns)

Lees ook: Ultramoderne ‘slimme’ fietsbroek verbetert prestaties

Meer