Marsrover Perseverance is veilig geland

Perseverance, het meest prestigieuze ruimteproject van NASA tot nu toe, is toegekomen op Mars. De rover moet ruimtestalen klaarleggen voor toekomstige missies en verder verkennen. Hij heeft zelfs een helikopter aan boord.

Om iets voor tien kwamen de bevrijdende woorden: marsrover Perseverance, met aan boord de eerste marshelikopter Ingenuity, heeft zijn landing overleefd. Het ruimtetuig is sinds juli 2020 onderweg en is 1 deel van 3 NASA-missies. Perseverance moet verschillende stalen verzamelen en klaarleggen. De komende rovers zullen dan het materiaal ophalen.

Dit is het eerste beeld dat Perseverance doorstuurde:

NASA – Twitter

Om veilig te landen, moest de rover een ingewikkelde landingsprocedure volgen. Kijk hier hoe dat in zijn werk ging.

NASA heeft al vijf rovers op de rode planeet gedropt. Dat gaat steeds met veel nagelbijten en enkele minuten radiostilte gepaard. Tijdens die seven minutes of terror kan NASA niet meer ingrijpen. Ook deze keer verliep het landingsmanoeuvre zonder problemen. Er gingen zestig explosieven af die de Perseverance van de atmosfeer naar de grond stuurden. Vervolgens dropte, letterlijk, het toestel de rover in de Jezero-krater.

Lees hier alles over de vijfde Marsmissie van NASA: Life on Mars: NASA lanceert Perseverance-rover en Mars-helikopter.

Het is de derde marsmissie in een week tijd. Eerder kwamen ook al de Chinezen en de VAE een toestel in de buurt van de rode planeet afleveren. NASA is echter de pionier en veteraan op marsgebied.

Nu lijkt het met de ruimteverkenning snel te gaan. Tegen 2030 moeten er zowat 100 maan- en marsmissies doorgaan. Die moeten de maan en rode planeet verkennen, duidelijk maken hoe de omstandigheden er zijn en de mens klaarmaken voor een verblijf in de ruimte.

En of ze bij NASA blij waren? Kijkt u zelf maar even.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20