Kankervaccin van Moderna veelbelovend in eerste testen; aandeel schiet de hoogte in

Het farmaceutische bedrijf Moderna heeft er een goede week opzitten op de beurs. Reden daarvoor zijn hoopgevende resultaten bij de eerste onderzoeken naar de werking van het kankervaccin dat het bedrijf ontwikkelde samen met Merck.

In het nieuws: Moderna en Merck hebben samen een kankervaccin in ontwikkeling. Eerder deze week presenteerde het farmabedrijf de eerste resultaten van de vroege fase van de testen bij patiënten met hoofd- en halskanker. Die testen tonen een positieve respons, iets wat meteen ook een positief effect had op de aandelenkoers van Moderna.

De details:

  • Het nieuwe kankervaccin is ontworpen om het immuunsysteem van patiënten te trainen om specifieke mutaties in kankercellen te herkennen en aan te vallen.
  • Uit eerdere onderzoeken bleek het nieuwe vaccin al veelbelovend bij de behandeling van melanomen.
  • Nu is gebleken dat het vaccin ook zou kunnen werken bij andere vormen van kanker. Moderna laat aan Reuters weten dat hun vaccin een sterk voordeel oplevert en de kans om de levensduur te verlengen vergroot. Dat is de conclusie van een proef bij 22 patiënten die het vaccin mRNA-4157 kregen, in combinatie met het bestaande medicijn Pembrolizumab, beter bekend onder de merknaam Keytruda.
  • Deze combinatie bleek bij de patiënten niet alleen veilig te zijn en goed verdragen te worden, het toont ook een positieve activering van de immuunreactie.

Beurskoers: Meteen na de bekendmaking van de resultaten van het onderzoek steeg het aandeel van Moderna meer dan 8 procent. Later stabiliseerde de koers wel enigszins, al zal het aandeel van Moderna de week nog steeds zo’n 4 procent hoger afsluiten dan het de week begon. Met hun veelbelovende kankervaccin lijkt Moderna mogelijks een nieuwe bron van inkomsten te hebben gevonden om de daling in de verkoop van covidvaccins op te vangen.