Wolven in Tsjernobyl ontwikkelden kankerbestendige genen

Samengevat. Wetenschappers hebben ontdekt dat wolven in de buurt van de kerncentrale van Tsjernobyl aangepaste immuunsystemen en genetische veranderingen hebben die hen mogelijk tegen kanker beschermen. Het onderzoek werd gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Society for Integrative and Comparative Biology in Seattle. Het markeert een belangrijke stap in ons begrip van hoe leven evolueert in reactie op de blootstelling aan straling.

Waarom is dit belangrijk?

Deze ontdekking heeft niet alleen een impact op ons begrip van evolutionaire aanpassingen aan extreme omgevingen, maar biedt ook potentieel voor het onderzoek naar kankerbestrijding bij mensen. Het onderstreept het vermogen van de natuur om zich aan te passen aan en te overleven onder extreme omstandigheden, wat hoop kan bieden voor nieuwe behandelmethoden.

In het nieuws. Evolutionaire biologen hebben bloedmonsters van wolven binnen en buiten de Exclusiezone van Tsjernobyl geanalyseerd. Dat is een gebied van 1000 vierkante kilometer dat na de ramp van menselijke activiteiten is ontdaan.

  • Ze ontdekten dat de wolven in dit gebied veranderde immuunsystemen en genetische aanpassingen hebben. Die lijken te helpen bij het beschermen tegen kanker.
  • De wolven in de zone worden blootgesteld aan ongeveer 11,28 millirem straling per dag. Dat is meer dan zes keer de wettelijke veiligheidslimiet voor de gemiddelde menselijke werker.
  • De ramp van Tsjernobyl op 26 april 1986 resulteerde in een onbekend aantal directe doden en een geschatte 4.000 extra doden door de nasleep. Daarnaast was er ook een significante impact op het milieu en de lokale fauna.

Immuunsystemen die lijken op die van kankerpatiënten die een stralingsbehandeling ondergaan

Zoom in. De wolven hebben immuunsystemen die lijken op die van kankerpatiënten die een stralingsbehandeling ondergaan.

Zoom out. De sluiting van het omliggende land voor menselijke activiteiten heeft de natuur doen opleven.

  • De Exclusiezone van Tsjernobyl dient nu als een toevluchtsoord voor verschillende soorten wilde dieren en zeldzame plantensoorten, en is het derde grootste natuurreservaat in continentaal Europa.
  • Onderzoek heeft aangetoond dat blootstelling aan straling de snelheid van genetische mutaties bij planten versnelt, met sommige soorten die nieuwe chemie ontwikkelen die hen meer bestand maakt tegen stralingsschade en hun DNA beschermt.