General Motors en Lockheed Martin slaan handen in elkaar voor ontwikkeling maanwagen

General Motors en Lockheed Martin hebben aangekondigd dat ze samenwerken aan de ontwikkeling van een nieuw type maanvoertuig, oftewel een Lunar Terrain Vehicle (LTV), om binnenkort astronauten over het maanoppervlak te vervoeren. 

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is in het kader van het Artemis-programma, dat weer astronauten naar de maan moet sturen, op zoek naar een maanwagen waarmee astronauten het maanoppervlak kunnen verkennen. Autobouwer General Motors en F-35-bouwer Lockheed Martin geven nu gehoor aan die oproep. 

‘Mobiliteit is van cruciaal belang om de verkenning van het maanoppervlak op lange termijn mogelijk te maken en te ondersteunen’, zegt Rick Ambrose, vicepresident van Lockheed Martin Space, over de samenwerking met General Motors. ‘Deze nieuwe generatie rovers zal de actieradius van astronauten drastisch vergroten bij het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek.’

Ruimte-ervaring

Lockheed Martin, dat al meer dan 50 jaar samenwerkt met de NASA aan zowel bemande als robotachtige ruimtetuigen, zal het team leiden. Zo wordt onder meer de Orioncapsule, die astronauten naar de maan moet brengen, gebouwd door het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartbedrijf.

Ook General Motors schreef al ruimtegeschiedenis door mee te werken aan de ontwikkeling van de Lunar Rover Vehicle (LRV) waarmee de astronauten van Apollo 15 in 1971 op de maan rondreden. ‘Door samen te werken met Lockheed Martin en hun expertise op het gebied van verkenning van de diepe ruimte, zijn we van plan om opnieuw Amerikaanse astronauten op de maan te ondersteunen’, zegt Alan Wexler, vicepresident Innovatie en Groei bij General Motors. 

Grotere afstanden

In tegenstelling tot de Apollo-rovers, die slechts 7,6 kilometer van de landingsplaats konden afleggen, moeten de nieuwe maanvoertuigen ‘aanzienlijk’ grotere afstanden kunnen afleggen ‘ter ondersteuning van de eerste excursies naar de zuidpool van de maan, waar het koud en donker is met ruwer terrein’.

Als het project door de NASA wordt geselecteerd, zou de rover dus ingezet kunnen worden tijdens de komende Artemis-missies. De eerste missie, een testvlucht zonder bemanning, is gepland voor november.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20